Чешка би могла да протера све руске дипломате

© AP Photo / Petr David JosekЗграда амбасаде Русије у Прагу
Зграда амбасаде Русије у Прагу - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
Потпредседник Владе Чешке и министар унутрашњих послова Јан Хамачек дозволио је могућност протеривања свих руских дипломата из Прага.

Министар је на својој страници на Фејсбуку прокоментарисао протеривање 20 запослених у амбасади Чешке у Москви.  

„Очекивао сам мало другачију реакцију руске стране, али добро. Морамо поступно да радимо (одговор Прага на оптужбе Москве за експлозије у селу Врбјетице). Данас је дошао ред на ‘Росатом’ (којем је ускраћено право да учествује на тендеру за изградњу нуклеарне електране), што их (Русију) неће обрадовати. Требало би да се посаветујемо о даљим варијантама. Спреман сам на све – и да градим (чешко-руске) односе од нуле. То значи да ћемо их све послати кући“, рекао је Хамачек.

Раније је чешки премијер Андреј Бабиш говорећи у парламенту назвао протеривање особља амбасаде у Москви неприхватљивим. Он је навео да Праг припрема „даље кораке“ према Русији. Хамачек је са своје стране позвао ЕУ и НАТО да покажу солидарност са Чешком и протерају руске дипломате.

Према подацима чешког Министарства спољних послова, од уторка особље руске амбасаде у земљи чини 27 дипломата и 67 припадника техничког особља, а чешко у Русији – пет дипломата и 19 техничких лица. Одбор за одбрану доњег дома чешког парламента позвао је владу да изједначи број запослених у обе дипломатске мисије.

Премијер Чешке је 17. априла саопштио да је Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата.

Следећег дана објављене су реципрочне мере Русије. Амбасадор Чешке у Москви Витеслав Пивонка позван у Министарство спољних послова Русије, где је обавештен да је 20 запослених у чешкој амбасади проглашено за персоне нон грата и да они морају да напусте Русију у року од 24 сата. Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности руских обавештајних служби у експлозију у Врбјетици апсурдне, неосноване и измишљене.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала