Чешка ће тражити накнаду штете настале од експлозија у складишту муниције

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПремијер Чешке Андреј Бабиш
Премијер Чешке Андреј Бабиш - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
Чешко Министарство финансија припрема захтев за накнаду штете од експлозије складишта муниције у селу Врбјетице, изјавио је премијер те земље Андреј Бабиш говорећи у парламенту.
„Погинула су двојица држављана Чешке, нанета је огромна штета (од експлозије). Ми, наравно, и Министарство финансија припремамо захтев за компензацију ове штете“, рекао је Бабиш.

Премијер је додао да подаци о истрази експлозије у Врбјетици сада не могу бити декласификовани.

„Замолио сам начелника Службе за безбедност и информације (Михала) Коуделку да декласификује информације које смо добили (о истрази експлозије). Служба безбедности констатовала је да ове информације тренутно не могу да се декласификују“, истакао је Бабиш.

Дипломатски рат

Премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да је Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата.

Следећег дана објављене су реципрочне мере Русије. Амбасадор Чешке у Москви Витеслав Пивонка позван у Министарство спољних послова Русије, где је обавештен да је 20 запослених у чешкој амбасади проглашено за персоне нон грата и да они морају да напусте Русију у року од 24 сата. Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности руских обавештајних служби у експлозију у Врбјетици апсурдне, неосноване и измишљене.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала