Председник Реала оштар: Чеферин је примитивац, УЕФА мора да се промени

© AP Photo / Manu FernandezФлорентино Перес, председник Реал Мадрида
Флорентино Перес, председник Реал Мадрида - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
Први човек Реал Мадрида и председник најављене Суперлиге Европе, Флорентино Перес, оштро је стао у одбрану идеје за „спасење фудбала“, и његовог саборца Андрее Ањелија на чији је рачун председник УЕФА Александер Чеферин упутио жестоке речи.

Први корак ка формирању независне Суперлиге Европе о којој се полемише годинама, начинили су Перес и Ањели састанком у Торину пре неколико месеци, а сада је и званично најављено формирање овог елитног такмичења објавом 12 фудбалских клубова из Енглеске, Шпаније и Италије (Манчестер јунајтед, Манчестер сити, Арсенал, Тотенхем, Челси, Ливерпул, Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид, Јувентус, Интер и Милан).

Џеј Пи Морган Чејс - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Амерички новац у мисији разарања фудбалске Европе

Формирање такмичења независног од УЕФА и ФИФА, изазвало је лавину коментара широм света, махом негативних, а кровне организације фудбалске игре су експресно запретиле искључењем поменутих клубова и њихових играча из свих такмичења под њиховим окриљем.

Додатно, председник УЕФА, Александер Чеферин, није бирао речи које је упутио на конто свог кума Андрее Ањелија, те га је, између осталог, назвао серијским лажљивцем.

Не желимо председника који ће да нас вређа

Сада је Флорентино Перес - саборац Италијана у прокламовању европске Суперлиге, стао у његову одбрану.

„Оно што је председник УЕФА рекао, то је нешто што не сме да каже, то је скандалозно. Увредио је Ањелија. УЕФА мора да се промени, не желимо председника који ће да нас вређа, него транспарентног човека. У демократској Европи не знамо за Чеферинов вид комуникације“, рекао је Перес и додао:

„Желимо транспарентност. Сви желимо да се променимо на боље. Незамисливо је да се у демократској Европи говоре такве ствари“.

Први човек најављене Суперлиге говорио је за шпански „Ел Чирингито“, где је покушао да оправда земљотрес у фудбалској Европи.

„УЕФА је радила у другачијем формату који, прво, нисам разумео, а друго, не доноси потребан приход за спасавање фудбала“, рекао је Перез.

„Кад кажем спас фудбала, мислим на спас свих, тако да бар наредних 20 година можемо да живимо у миру. Ситуација је врло драматична. Верујемо да овај формат може да спаси фудбал, као што га је Европски куп спасио 50-их година“, изјавио је шпански бизнисмен.

Зашто Суперлига?

У покушају да објасни разлоге за формирање Суперлиге, Флорентино је нагласио проблем све мањих прихода клубова који су појачани утицајем пандемије вируса корона.

„Највећи клубови из Енглеске, Италије и Шпаније морали су да нађу решење за веома лошу ситуацију кроз коју пролази фудбал. Само је Реал Мадрид у губитку од 400 милиона евра за две године", навео је он.

„У ситуацији када немате никакав приход осим ТВ преноса утакмица, најбољи начин за решење тог проблема је обезбеђивање атрактивнијих утакмица које ће моћи да гледају навијачи широм света. Тако смо дошли до закључка да уместо Лиге шампиона играмо Суперлигу, чиме бисмо могли да ублажимо изгубљено“, уверен је Перес.

Према речима једног од протагониста идеје новог такмичења, циљ је да Суперлига почне што пре је то могуће, а наводно би то могло да буде већ у августу.

Перес је навео да ће се организатори трудити да се почне што пре, те да ће се разговарати са ФИФА и УЕФА, за које је рекао да „не зна због чега се љуте“.

Ако они који су на врху имају новац...

О Суперлиги се говори деценијама, али како би објаснио идеју, председник Реал Мадрида је говорио о проблемима које доноси пандемија и фудбалу који се игра иза затворених врата.

„Много је утакмица лошијег квалитета. Барселона-Манчестер јунајтед је много забавнији меч од дуела Јунајтеда и скромнијег тима. Шта жели цео свет? Имамо навијаче широм света и то је оно што доноси новац. Тај новац је за све, то је пирамида. Ако они који су на врху имају новац... Али новац се не генерише, не постоји“.

Александер Чеферин је испред УЕФА запретио забраном играчима Суперлиге да наступају за своје репрезентације на светским и европским такмичењима, а Перес је уверен да нема разлога за забринутост.

„Играчи би требало да буду мирни, јер се те претње неће обистинити. Али они који имају монопол над УЕФА морају да буду транспарентни. УЕФА нема добру слику“, рекао је Шпанац.

„Представили су формат Лиге шампиона који нико не разуме, а кажу да ће 2024. године почети. До 2024. године ћемо бити мртви! Постоје клубови који су изгубили стотине милиона“.

ВАР је изазвао пометњу од почетка његове примене, а Реал Мадрид је и раније био критичан по питању његове употребе у Шпанији.

„Побољшаће се и ВАР и судије. Биће финансијског фер-плеја и стабилности. Покушаћемо да изаберемо судије према професионалним критеријумима“, указао је у својој изјави председник мадридског гиганта.

Мурињо добио отказ!

Премијер Велике Британије објавио рат похлепним милијардерима

ФСС осудио арогантне милијардере и пружио подршку УЕФА

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала