Јефтинији гас за домаћинства: „Србијагас“ позива грађане да се пријаве

© AP Photo / Darko VojinovicЈужни ток
Јужни ток - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Акција јефтинијег увођења гаса у домаћинства, по цени од 780 евра на три године, након отклањања свих бирократских препрека, најзад је почела. „Србијагас“ је позвао све заинтересоване грађане да се јаве. Како ово предузеће истиче, рок за завршетак радова на изградњи гасног прикључка је 90 дана од плаћања прве месечне рате трошкова за прикључење.

Цена прикључка је 780 евра у динарској противвредности – наводи се у позиву ’Србијагаса‘ објављеном на њиховој интернет страници. Трошкови могу да се плате на 36 месечних рата бескаматно, с тим што износ који одговара ПДВ-у, а улази у цену од 780 евра, купац плаћа авансно, у року од три дана од издавања рачуна. Преостали део измирује у 36 једнаких месечних рата. Прва рата доспева у року од осам дана од тренутка закључења уговора, а остале у складу са планом отплате, пише портал Каматица.

Тај план отплате, како истичу, представља саставни део уговора, и у њему ће прецизно бити наведени износ и датум доспећа сваке појединачне месечне рате трошкова прикључења. Бројеви телефона представништава „Србијагаса“ на које се грађани могу обратити за све додатне информације, у зависности од места становања, наведени су на интернет сајту предузећа.

Како су раније Новости писале, договорено је да и компаније које дају опрему и сертификоване пројектантске фирме омогуће да и њихове услуге грађани могу да плате на 36 рата. У овом тренутку све је обезбеђено за прикључивање 350.000 домаћинстава. Потрошачи сада имају могућност, да у деловима Србије где постоји изграђена мрежа уведу гас под промотивним условима.

Подсетимо, главни предуслов да се омогући нижа цена прикључка била је измена одредаба Правилника о посебној врсти објеката, који је у надлежности Министарства грађевине. Тиме је обезбеђено укидање високих такса локалних самоуправа које су грађанима значајно увећавале трошак за увођење плавог енергента, од 400 до 1.200 евра. То је био главни разлог што су многи одустајали од прикључења на гас, који је на дужи рок најисплативији енергент. „Србијагас“ ради на спровођењу убрзане гасификације у целој земљи, што је изузетно значајно, не само за грађане, већ и за индустрију и привлачење инвеститора.

Убрзана гасификација

У Србији се се на плави енергент греје тек око 300.000 домаћинстава, а у плану је да до краја 2022. године на гасовод буде прикључено њих 550.000. Тиме ће се смањити загађење које је сада највеће у престоници због индивидуалних ложишта. Војводина је већ 100 одсто гасификована, а Београд ће то бити, како је најављено, до половине 2022. године.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала