Мали: Имамо новца за 3. пакет помоћи

Пратите нас
Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да држава неће имати проблем у финансирању трећег пакета мера за помоћ привреди и грађанима од 257 милијарди динара, с обзиром да на рачуну тренутно има 259 милијарди, али да ће се без обзира на то, део покрити јефтиним задуживањем на финансијском тржишту.

Мали је на ТВ К1 рекао да се и поред трећег пакета мера и ребаланса буџета, чији ће предлог сутра бити пред посланицима у Скупштини Србије, неће прећи ниво јавног дуга од 60 одсто БДП-а.

„Ако погледамо колико у овом тренутку имамо пара на рачуну, а то је 259 милијарди динара, а трећи пакет је 257 милијарди, нећемо да се задужујемо, али новац је и даље јефтин на финансијском тржишту тако да ћемо део покрити са рачуна, а део на финансијском тржишту, јер се то тренутно исплати“, казао је министар одговарајући на питање којим новце ће трећи пакет бити финансиран.

„Водимо рачуна о сваком динару“

Истиче да је то принцип економске политике којег се држи влада, да дугорочне капиталне инвестиције финансира дугорочним изворима финансирања.

„Водимо рачуна о сваком динару, нама јавни дуг у односу на БДП и са овим ребалансом и са трећим пакетом мера, као и с рекордним инвестицима у капиталне пројекте, не прелази 60 одсто БДП-а, што је ниво Мастрихта, а погледајте остале земље: Немачка има дуг на 80 одсто, Црна Гора преко 100 одсто БДП-а, задужене су и Француска, Шпанија, Грчка, Италија“, навео је Мали.

Истакао је да ће укупна помоћ привреди и грађанима, заједно са два пакета помоћи од претходне године, бити у вредности од око осам милијарди евра, што је 17,2 одсто БДП-а.

Министар Мали је додао да нема пуно земаља у свету које су толику помоћ издвојиле за ту намену сразмерно свом БДП-у.

Казао је да је држава издваја рекордне суме за капиталне инвестиције, чак 7,2 одсто БДП-а, да се граде четири аутопута и да је обезбеђен новац за изградњу још четири, нове болнице, фабрику вакцина, метро и друго.

На питање зашто се сада доноси ребаланс буџета и зашто та средства нису планирана када се усвајао буџет у децембру прошле године, с обзиром да се знало да ће нова помоћ привреди и грађанима бити потребна, Мали каже да се није знало унапред како ће се одвијати ситуација са короном, вакцинама и економијом, као и да се буџет припремао још у октобру, а да је усвојен почетком децембра.

Додаје је и немачка влада имала у ребаланс у априлу, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала