Борба против „руске агресије“: Америка издвојила 155 милиона долара за Украјину

© Flickr / U.S. Army EuropeЗаставе САД и Украјине
Заставе САД  и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
Кијев ће добити од Вашингтона додатна средства за побољшање животног стандарда Украјинаца у износу од 155 милиона долара, саопштила је прес-служба амбасаде САД у Украјини. Значајан део те суме намењен је „супротстављању руској агресији“.

„Сједињене Америчке Државе су преко америчке Агенције за међународни развој (УСАИД) известиле о пружању додатних средстава у износу од 155 милиона долара за развој Украјине. Агенција ће уз тесну сарадњу са украјинском владом усмеравати своју делатност ка побошљању животног стандарда Украјинаца“, наведено је у саопштењу амбасаде.

​Према подацима прес-службе, додатна средства ће бити искоришћена за решавање бројних кључних питања. Конкретно, 34 милиона долара је издвојено за подршку економског раста и побољшање здравственог система. Осим тога, 14 милиона долара намењено је за побољшање мера за борбу против корупције, подршку реформи и заштити антикорупцијских институција.

„За супротстављање руској агресији издвојено је 63 милиона долара. Конкретно, реч је о заштити људских права и обезбеђивању приступа правосуђу Украјинцима оштећеним у агресији коју подржава Кремљ на Криму и у Донбасу. Ради се и о смањењу енергетске и економске зависности Украјине од Русије олакшавањем повезивања са енергетском мрежом Европе, као и јачању украјинских предузећа која послују на истоку земље“, саопштила је прес-служба америчке амбасаде.
Министар спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Москва: Америка и НАТО свесно претварају Украјину у „буре барута“

Према наводима амбасаде, 44 милиона долара усмерено је на јачање демократије и управљање, као и ширење судске реформе с циљем развоја независнијег система који гарантује поштовање норми владавине права и равноправан приступ правосуђу.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинекн у разговору са шефом украјинске дипломатије Дмитријем Кулебом обећао Кијеву активну економску и војну помоћ. Блинен је рекао да Америка „даје приоритет сувернитету, територијалном интегритету и евроатлантским тежњама Украјине“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала