Седите или напустите салу: Украјински посланик изазвао скандал у ПССЕ /видео/

© Sputnik / Доминик Бутен / Уђи у базу фотографијаУкрајински посланик Алексеј Гончаренко
Украјински посланик Алексеј Гончаренко - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
Председник Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Хендрик Дамс прекинуо је говор украјинског посланика Алексеја Гончаренка, који је извадио украјинску заставу током излагања, оштро критикујући његово понашање.

Током дебате о резолуцији о стратешким приоритетима Савета Европе, Гончаренко је изразио жаљење због тога што се у резолуцији „превише пажње“ посвећује питањима вештачке интелигенције.

„У извештају нема ниједне речи о територијалном интегритету држава-чланица, о суверенитету држава-чланица. О мирном решавању сукоба у Европи. А у Европи се воде ратови, желим да вас подсетим на то. Многи од вас заборављају на то, рекао је Гончаренко.

Након тога је извадио украјинску заставу, захтевајући од учесника седнице да је погледају.

Међутим, одмах је реаговао председник ПССЕ.

„Господине Гончаренко, то није дозвољено у Парламентарној скупштини Савета Европе“, упозорио га је Дамс.

У чему је проблем са нашом националном заставом?“, питао је украјински посланик, наставивши своје излагање.

Председник ПССЕ више пута је позивао украјинског посланика да поштује ред, а затим је захтевао да му искључе микрофон.

„Ово је просто невероватно! Искључите му микрофон. Ово није први пут да Ви, господине Гончаренко, грубо злоупотребљавате своје право на говор. Молим Вас, седите или напустите салу“, рекао је Дамс и затражио да се припреми извештај о том инциденту.

Дамс је обећао да ће овај инцидент пријавити Регулаторном комитету ПССЕ како би донели одлуку о могућем кажњавању политичара.

„Ово је последњи пут да се догађа овакав инцидент са вашим учешћем док ја председавам. Веома ћу оштро реаговати на овакве ситуације, јер ово није први пут да ово радите на крајње неприхватљив начин“, истакао је председавајући ПССЕ.

„Ово је кућа демократије и овде се односимо једни према другима са поштовањем. Покушавамо да решимо проблеме, а не да их стварамо“, закључио је Дамс.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала