Америка одбила да учествују у Астанском процесу о Сирији

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаСовместное российско-турецкое патрулирование участка трассы М-4 в зоне Идлиб
Совместное российско-турецкое патрулирование участка трассы М-4 в зоне Идлиб - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе сматрају међусиријске преговоре у Женеви под покровитељством Уједињених нација бољим начином решавања конфликта у Сирији и не планирају да као посматрачи учествују на састанку у Астанском формату (Русија, Иран, Турска), саопштио је амерички амбасадор у Казахстану Вилијам Мозер.
„Сматрамо да су преговори у Женеви под покровитељством Уједињених нација, најприкладнији процес за решавање овог сукоба. Зато, не желимо да будемо посматрачи у другом процесу“, рекао је Мозер.
Заједничка војна руско-турска патрола у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Америка одбила да учествује на састанку о Сирији у Сочију

Оружани сукоб у Сирији траје од 2011. године. Крајем 2017. године објављена је победа над терористичком организацијом ДАЕШ (Исламска држава) у Сирији и Ираку. У појединим деловима земље наставља се чишћење од терориста. Тренутно је у првом плану политичко решавање проблема, обнављање Сирије и повратак избеглица.

Од 2017. године у Нур-Султану воде се преговори, познатији као Астански формат, по ранијем називу главног града Казахстана. У јануару 2018. године Сочи је био домаћин конгреса националног дијалога Сирије, који је био први покушај од почетка сукоба да се окупи широк састав учесника. Главни резултат конгреса била је одлука о стварању уставног комитета који делује у Женеви и чији је главни задатак припрема уставне реформе.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала