Бела кућа: САД нису умешане у покушај преврата у Белорусији

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе поричу било какву умешаност у покушај државног удара у Белорусији и припреми за покушај атентата на председника земље Александра Лукашенка, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

На захтев новинара да коментарише изјаве о умешаности САД у покушај државног удара у Белорусији и покушај атентата на Лукашенка, Псаки је одговорила: „Могу да потврдим да за то нема никаквих основа“.

Лукашенко је 17. априла саопштио да су опозиционар Григориј Костусев, политиколог Александар Федута и адвокат Јуриј Зенкович планирали атентат на њега и његове синове. За организацију покушаја атентата оптужио је америчке обавештајне службе и америчко руководство. Према речима директора КГБ Белорусије Ивана Тертела, преврат је био планиран за јун или јул ове године.  

Касније је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) известила да су у Русији, у заједничкој специјалној операцији ФСБ-а и КГБ Белорусије, пресечене илегалне активности Јурија Зенковича, који има двојно америчко и белоруско држављанство, и држављанина Белорусије Александра Федуте. Према наводима ФСБ-а, они су планирали војни преврат у Белорусији према разрађеном сценарију обојених револуција уз учешће локалних и украјинских националиста, као и физичку елиминацију белоруског председника.

Раније је и представник Стејт департмента изјавио да Сједињене Америчке Државе негирају умешаност у заверу чији је циљ био атентат на белоруског председника.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала