Берлин под сузавцем, Бундестаг усвојио оспоравану измену Закона о заштити од заразе /фото, видео/

© AP Photo / Markus SchreiberПротести у Берлину
Протести у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Полиција у Берлину бацила сузавац на учеснике скупа противника рестрикција у време пандемије, у близини зграде Парламента, јавља извештач агенције Франс прес.

Полиција је претходно преко разгласа упозорила хиљаде окупљених демонстраната.

Недалеко од зграде у којој заседа Парламент окупило се, према извештајима полиције, око 8.000 демонстраната, а само су поједини међу њима носили заштитне маске.

Доњи дом немачког парламента, Бундестаг усвојио је оспоравану измену закона којом се савезној влади канцеларке Ангеле Меркел дају овлашћења да поведе одлучнију борбу против трећег таласа пандемије.

​Измене закона о заштити од заразе предвиђају аутоматску примену строгих ограничења на националном нивоу када стопа заражавања пређе утврђену границу.

Закон о једнакој примени „хитне кочнице“ у областима са високим стопама заразе треба да замени шаролике мере које су сада примењиване у 16 савезних држава, које су иначе надлежне у области здравства.

Бундестаг је усвојио ове измене са 342 гласа „за“ према 250 „против“ и 64 уздржаних. Горњи дом парламента у којем су заступљене савезне покрајине ће сутра разматрати закон. Ако буде одобрен у оба дома парламента он ће се примењивати до краја јуна.

Закон предвиђа увођења полицијског часа од 22 сата до 5.00, затварање објеката за спорт и забаву и затварање многих продавница. Мере ће аутоматски бити примењене у областима где недељно буде више од 100 нових случајева заразе за 100.000 становника. Школе ће морати да пређу на даљинску наставу ако број заражених на 100.000 становника премаши 165.

Данас је стопа заразе на нивоу целе Немачке била 160 нових случајева на 100.000 становника, иако у тој земљи постоје велике регионалне разлике.

Намера је да се прекине примена различитих мера које је 16 немачких савезних држава усвајало као одговор на пандемију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала