Бивши полицајац проглашен кривим за убиство Џорџа Флојда

CC0 / Unsplash/munshots / Графит у Минеаполису посвећен Џорџу Флојду, који је убијен током хапшења
Графит у Минеаполису посвећен Џорџу Флојду, који је убијен током хапшења - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Бивши полицајац из Минеаполиса Дерек Шовин проглашен је кривим за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда у мају прошле године.

Порота од 12 чланова донела је одлуку да је Шовин (45) крив по све три тачке оптужнице за убиство другог степена, убиство трећег степена и убиство из нехата другог степена, након што је три недеље разматрала сведочења 45 сведока.

Снимак са камере који приказује полицајца Дерека Шовина како притиска коленом врат Џорџа Флојда - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Приказани нови снимци на којима Џорџ Флојд моли полицију да га пусти

Шовину, који се бранио са слободе, после изрицања пресуде укинута је кауција и одведен је у затвор.

Пороти је било потребно мање од једног дана да донесе пресуду, након суђења које је трајало три недеље, преноси Танјуг.

Одлука је морала да буде донета једногласно, а члановима пороте је речено да не могу да иду кући док не донесу одлуку.

Дерек Шовин је снимљен како клечи на врату Џорџа Флојда више од девет минута током хапшења у мају прошле године, а тај снимак изазвао је протесте широм света против расизма и прекомерне употребе полицијске силе.

Тужилаштво је, током две недеље изношења својих аргумената, тврдило да је Шовин употребио прекомерну, и самим тим нелегалну силу, тиме што је током привођења клечао на Флојдовом врату више од девет минута и на тај начин му ускратио доток кисеоника.

Шовинови адвокати су, током недељу дана изношења својих аргумената, рекли да је он радио оно за шта је обучаван током 19 година рада у полицији Минеаполиса. Шовин је дан после Флојдове смрти отпуштен.

Адвокат породице Флојда Бен Крамп оценио је да пресуда представља „прекретницу у историји“ САД.

​Више стотина људи, који су се окупили испред суда, славили су када је објављена пресуда. Окупљања је било и на месту где је Флојд изгубио живот, али и у Њујорку и Вашингтону.

Флојд је приведен јер је покушао да купи цигарете фалсификованом новчаницом од 20 долара.

Једна од пролазница је снимила Флојда како лежи на земљи и полицајце моли за милост, пре него што је преминуо, а тај видео је изазвао осуде широм Америке и света.

Бајден: Пресуда за убиство Џорџа Флојда огроман корак за правду у САД

Амерички председник Џо Бајден назвао је пресуду којом је полицајац Дерек Шовин проглашен кривим по свим тачкама оптужнице за убиство афроамериканца Џорџа Флојда „огромним кораком за правду у САД“.

Ројтерс преноси да је Бајден поводом пресуде Шовину дао изјаву националној телевизији у којој је поручио да је то било убиство усред дана које је могао да види цео свет и да је системски расизам нешто што оптерећује америчку нацију.

„Ништа више не може вратити породици Флојд њиховог брата и оца, али ово може бити огроман корак напред ка достизању правде у Америци“, поручио је председник САД.

Он је похвалио и жену која је снимила полицајца Шовина како клечи на Флојдовом врату и поменуо полицајце који су сведочили против колеге на позив тужилаштва.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала