Дебакл Суперлиге!

© AP Photo / Matt DunhamПротест у Лондону
Протест у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Европска Суперлига, фудбалско клупско такмичење које је требало да окупи најелитније клубове, објавила је да суспендује такмичење, само два дана након што је поносно саопштила како је 12 европских гиганата основало нову лигу.

Највећи ударац Суперлиги задали су енглески клубови на челу са Романом Абрамовичем, власником Челсија, који је први саопштио да клуб из Лондона излази из лиге.

После њега и остали клубови са Острва, Манчестер јунајтед, Манчестер сити, Арсенал, Тотенхем и Ливерпул објавили су исто, те су челни људи Суперлиге, тачније Флорентино Перес (Реал Мадрид) и Андреа Ањели (Јувентус), објавили да се лига до даљњег суспендује.

Лигу је напустила и екипа Интера, Милан је у процесу изласка, а Јувентус и шпански клубови (А. Мадрид, Р. Мадрид и Барселона) чекају да виде у ком смеру ће се развијати ситуација.

У међувремену стигло је и саопштење Суперлиге у коме се каже да се још увек разматрају одговарајући кораци, како би се изменио пројекат.

„Европска Суперлига убеђена је да тренутни статус кво европског фудбала мора да се мења. Предлажемо ново европско такмичење јер постојећи систем не функционише. Наш предлог за циљ има да дозволи спорту да напредује стварајући притом ресурсе и стабилност за читаву фудбалску пирамиду, укључујући и помоћ при превазилажењу финансијских потешкоћа“, истиче се између осталог.

У недељу увече дванаест великих европских клубова саопштило је да се покреће Суперлига, такзована лига богатих, у којој би учествовало 20 клубовима – 15 оснивача и пет који би се сваке године мењало.

Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пикси за Спутњик: Богати хоће хлеба преко погаче

Ово је аутоматски значило да домаћа првенства престају да буду битна, као и да Лига шампиона може да се угаси без највећих европских клубова.

Уследили су велики протести, УЕФА је оштро осудила све клубове, а вероватно кључни потез повукао је председник ФИФА Ђани Инфантино који је стао на страну фудбала рекавши да Међународна фудбалска федерација не може да подржи нови пројекат.

Потом су почеле да се појављују спекулације како Енглези размишљају да напусте лигу, а у уторак увече те тврдње испоставиле су се као тачне.

Челси је покренуо лавину, а потом су и остали европски великани кренули да излазе из Суперлиге.

Јувентус и шпански клубови једини су учесници који званично нису напустили такмичење, али и то је питање времена.

​► Пикси за Спутњик: Богати хоће хлеба преко погаче

Хаос у Енглеској и Шпанији – Абрамович срушио Суперлигу, бура у Мадриду, колапс у Јунајтеду!

„Где сте били када су доминирале Звезда и Стеауа?“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала