Ђоковић о хаосу у Европи и вези са Србијом: Не можемо само Јанко и ја да „подижемо из мртвих“

© Sputnik / Лука НиколићНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, на конференцији за штампу уочи Србија опена није избегао питање поводом најактуелније вести из света спорта која је уздрмала традиционалне темеље фудбалске игре – најаву формирања Суперлиге у режији најбогатијих клубова Европе.

У недељу је у свету фудбала као бомба експлодирала вест о томе да је дванаест европских великана, међу којима је шест клубова из Премијер лиге, три из Италије и три из Шпаније објавило почетак Суперлиге. Ова идеја трајала је само 48 сати, пошто су енглески клубови, а потом и италијански (Милан, Интер) одлучили да, ипак, иступе из новог пројекта.

Мозаик Новака Ђоковића направљен од тениских лоптица на Дорћолу - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Спутњик на месту у које ће гледати свет: Ђоковићев наследник и пуст Дорћол /фото/

Концентришући се на свој трећи турнир од почетка сезоне, Новак Ђоковић, иако је фан најважније споредне ствари на свету, није био упућен у најновије вести.

Новинари су конференцију за штампу уочи Ђоковићевог старта на Србија опену, између осталог, искористили и за ову тему, али је на старту рекао да не располаже са довољно информација.

„Нисам чуо вест, не знам тачно о чему се ради. Морам да видим. Потенцијално, да ми у тенису играмо из недеље у недељу би било занимљиво за публику, али не знам колико би било за нас. Тениска публика жели сваке недеље најквалитетније мечеве. Ја сам отворен за иновације у тенису. Ово је један од најпопуларнијих спортова у свету, али познато је да смо били и најконзервативнији са променама. Почели смо, имали смо „Некст Ген“ финале, одређене промене у правилима, али очигледно, не кажем да треба имати баш све ново. Ипак, осећам да бисмо могли да направимо одређене промене за добро спорта“, рекао је Новак на прву лопту.

Када му је појашњено о чему се ради, први рекет света моментално је променио плочу:

„Морам о свему да се информишем. Је ли то значи да више нема Лиге шампиона? Да не може нико осим тих 20 да се такмичи. Добро, то је када се све узме у обзир, путања фудбала у последњих 20 година, све иде ка томе. Онај ко има пара, тај купи тим, после тога се сузи конкуренција другим тимовима, имају проблем да се такмиче на највишем нивоу што економски значи много поготово за наше клубове. Не могу да кажем више од овога, али на први мах, то ми не звучи добро. Волим да буде супротно, да се отвори могућност да се више клубова такмичи на највишем нивоу, да буду исте прилике за већи број њих. Тако желим и у тенису. То даје драж спорту“, рекао је најбољи тенисер света у разговору са новинарима.

Иначе, у уторак увече Суперлига је и званично суспендована јер су се сви енглески клубови повукли, плус Интер, а у процесу изласка је и Милан.

Ђоковић је искористио прилику да направи паралелу са клупским тенисом рекавши да пре академије Јанка Типсаревића није постојало ништа слично у Србији, те да је то нешто што је системски јако битно за развој белог спорта у земљи и региону. 

„С обзиром на то да је то нешто ново, јасно је и да менталитет овде мора да се промени. Већина тренера виде једни друге као конкуренцију, а у академији помажете једни другима, покушавате да оформите заједнички неког играча. Ми смо раније имали јаке клубове.. Зашто смо Ана, Јелена, Јанко, ја, Виктор и остали направили добре резултате? Имали смо јаке клубове, Звезду, Партизан, Војводину, Ниш, имали су сви јаку конкуренцију. Имао си једнако квалитетне играче своје или мало старије генерације са којим си могао да играш на живот или смрт. То те је јако припремало. Тога данас нема, клупски тенис у Србији је умро, али треба га оживети, али то не можемо не само Јанко и ја, морамо да видимо како ћемо са Савезом све адресирати“, додао је Ђоковић.

Новак о вакцинацији, „лудилу“ у којем живимо и менталним проблемима

Крајиновић беснео, ломио рекет и после преокрета победио Италијана /видео/

Новак одговорио Надалу на опаску да је опседнут: Ватра постоји, али...

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала