Хрватска не одустаје: Почеле припреме за отварање складишта нуклеарног отпада на граници са БиХ

© AFP 2023 / ODD ANDERSENНуклеарни отпад
Нуклеарни отпад  - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Хрватски фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из електране „Кршко“ потписао је уговор за ангажовање службе за физичку заштиту и безбедност локације Черкезовац на Трговској гори, где планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Уговор је потписан с предузећем „АКД-заштита“ из Загреба, објављено је на интернет страници Фонда. Раније је објављено да је процењена вредност ангажмана службе за физичку заштиту и безбедност локације на Трговској гори 5.500.000 куна без ПДВ-а (726.000 евра).

Ангажовано предузеће обављаће контролу уласка и изласка особа, возила и терета, забранити улазак у штићени комплекс неовлашћеним особама, контролисати уношења и изношење материјала и опреме, одржавати ред и мир унутар комплекса и остале послове заштите у складу са Законом о приватној заштити, пренела је РТРС.

Фонд, чије је седиште у Загребу, прошле седмице објавио је јавну набавку за одржавање и чишћење локације Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању.

Хрватска има обавезу збрињавања половине радиоактивног отпада Нуклеарне електране „Кршко“ након што постројење престане са радом.

Планирана локација за збрињавање отпада као и постојећег институционалног отпада је касарна „Черкезовац“ у општини Двор, на самој граници са БиХ, иако се овим плановима противе становници с обе стране границе.

Складиште нуклеарног отпада „Черкезовац“ - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2019
Страх крај Уне: Хрватско нуклеaрно складиште могло би да протера хиљаде људи и преостале Србе |видео

Изградњи одлагалишта за нуклеарни отпад на граници успротивили су се и званичници БиХ, који су затражили и подршку међународних институција.

Иначе, ради се о локацији у непосредној близини Националног парка Уна, највећег у БиХ.

Подручје Трговске горе у хрватској општини Двор, у којој се налази касарна, тектонски је нестабилно и не може да поднесе већи земљотрес. Еколози тврде да је око 300.000 људи дуж целог тока реке Уне у опасности.

Иначе, Двор у Хрватској, некадашњи Двор на Уни, био је већински насељен Србима пре распада Југославије. Велики број људи избегао је из Двора и околине, неки су се вратили, а сада је ова општина има тек трећину некадашњих становника.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала