Иконостас плаћен седам килограма злата: Несвакидашња лепота у цркви у Пироту /видео/

© Фото : Youtube/Plus Online/PrintscreenИконостас у цркви рођења Христовог у Пироту
Иконостас у цркви рођења Христовог у Пироту - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
У Цркви Рођења Христовог у Пироту у току је рестаурација иконостаса из средине 19. века за који стручњаци тврде да је непроцењиве вредности. Израда овог иконостаса плаћена је са седам килограма злата, а стручњаци и конзерватори кажу да је у питању рад несвакидашње лепоте.

Многи детаљи на иконостасу у такозваној Старопазарској цркви у Пироту су рађени позлатом и сребром, а захтеван конзерваторски посао трајаће око три године.

Приказ Царства небеског на импозантном иконостасу који чини 50-так вредних икона, прави је изазов за конзерваторе. Нимало лак задатак, кажу - вратити сјај и приближити оригиналу ликове светитеља и Царске двери, преноси РТС.

„Оно што мене највише импресионира у целој овој причи је дуборезна конструкција, која је врхунска. То су радили мајстори из Самокова, квалитет је невероватан, то је калирани дубоки рељеф, скоро тродимензионалан. Просто, ја у својој каријери нисам видео ни један овако леп рад“, каже Александар Цвијетиновић, конзерватор Народног музеја у Београду.

Јереј Миљан Панић, старешина цркве Рођења Христовог у Пироту, прича да је посебно интересантно то што је на иконостасу насликана једна велика икона, где се приказује житије Светог Јована Рилског.

„А Свети Јован Рилски је један наш локални светитељ који је заиста веома поштован у нашем народу“, додаје Панић.

Да би се сачувала уметничка дела потребна су велика финансијска средства. Затражена је помоћ надлежног Министарства и локалне самоуправе.

„Општина је до сада донирала - прошле године три милиона, ове године два милиона динара, Епархија је прошле године дала милион динара...“, наводи Драган Красић, председник црквене општине Пирот.

Пиротска стара црква на Пазару први је верски објекат подигнут у Османском периоду.

„Дозвола султана је дата за подизање овог храма 1834. године, али уз један битан предуслов, а то је да ниво, односно висина саме грађевине не угрози доминантан положај Цареве џамије“, испричао је Давор Лазаревић, историчар.

Због своје лепоте, културно-историјског и духовног значаја, храм Рођења Христовог у којем је, поред других реликвија и овај иконостас, 1986. године проглашен је културним добром.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала