Могао је поруку да напише на огради: Руски експерти о понуди Зеленског послатој Путину на Телеграму

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајински председник Владимир Зеленски на екрану
Украјински председник Владимир Зеленски на екрану - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Позив председника Украјине Владимира Зеленског председнику Русије Владимиру Путину да се састану било где у Донбасу је озбиљан предлог који се не даје путем друштвених мрежа, као што је то учинио Зеленски, оценили су руски експерти, додајући да је ово само порука на Телеграму коју је украјински председник могао да напише – и на огради. 

Украјински председник је у видео поруци која је објављена у уторак навео да је на заседању политичких саветника „нормандијске четворке“ 19. априла разматрано обнављање режима потпуног прекида ватре и дао предлог за састанак на контакт линији како би се ситуација што боље разјаснила. Обраћајући се председнику Русије, Зеленски је рекао да је спреман да иде и корак даље и позове Владимира Путина да се сретну у било ком делу Донбаса.

Порука Зеленског на Телеграму — подизање прашине

Члан Савета за међуетничке односе при председнику Русије Богдан Беспаљко сматра да је овај предлог дат само да би се, како каже, подигла прашина. Потпуно је нејасно, каже Беспаљко, о чему би то Зеленски разговарао са Путином, јер већ постоје Мински споразуми, нормандијски формат, Штајнмајерова формула, а притом Украјина годинама не испуњава ништа од тога

„Предложио бих Зеленском у шали да дође и сретне се са Владимиром Путином било где на Криму. Зашто у Донбасу? Поред тога, сасвим је очигледно да Зеленски уопште не очекује да ће се овај састанак одржати. Стога његова изјава нит је рационална нит има смисла“, истакао је Беспаљко. 

Изјава за унутрашњу употребу

Политиколог Александар Дудчак оцењује да Зеленски нема озбиљне намере да смири ситуацију јер, како истиче, од њега уопште ништа не зависи. Све што он изјављује се, како каже Дудчак, одвија се према директивама из Вашигтона, док Зеленски нема свој глас ни мишљење

„Чињеница да тако озбиљан предлог он даје путем Телеграма јасно говори да Зеленски нема за циљ да стварно уради нешто конкретно или постигне оно о чему говори. То је само порука на Телеграму, коју би могао да напише и на некој огради, на згради Врховне раде Украјине и томе слично – и било би отприлике исто. Зеленски даје овакав предлог искључиво за унутрашњу употребу. А генерално је мало људи и заинтересовано за његове изјаве. Нажалост, украјинске власти не желе да мирно решавају проблем у Донбасу, а рат се наставља у интересу Сједињених Држава“, упозорава Дудчак.  

Политиколог Владимир Брутер са Међународног института за хуманитарно-политичка истраживања верује да је предлог Зеленског мотивисан тиме што осећа да га Запад полако пушта низ воду, па се нада да би боље изгледао ако се фотографише поред руског председника. Циљ предлога украјинског председника је, како каже, да побољша свој статус у очима Запада.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да последњих дана Кремљ није добио захтеве за разговор од руководства Украјине, док су руски сенатори позвали Зеленског да се не разбацује празним речима

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала