„Мора да се спречи усуд пусте земље“: За три месеца 150.000 празних кућа на селу бесплатно за младе

CC0 / Pixabay / Кључ у брави
Кључ у брави - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство за бригу о селу приводи крају израду програма за бесплатну поделу младим људима око 150.000 празних кућа на селу, чија би реализација могла да почне већ за око три месеца, изјавио је данас министар Милан Кркобабић.

Према неким проценама, углавном на основу података Одбора за село САНУ, у Србији има око 150.000 празних кућа и 50.000 потпуно напуштених кућа, рекао је Кркобабић Таnjугу и навео да програм сада неће обухватити и потпуно напуштене куће, пошто се не знају сви њихови власници, нити имају решене имовинско-правне односе.

Очекује да се за месец дана програм нађе пред владом, након чега ће бити објављен конкурс.

Кркобабић објашњава да ће програм обухватити три категорије младих људи који су заинтересовани за живот на селу: оне који већ живе на селу у заједници и желе да заснују своје домаћинство, затим различите стручњаке који су потребни за живот на селу, на пример, из области аграра, технологије, медицине, стоматологије и слично, као и младе људе који живе у граду а волели би да се опробају као пољопривредници.

Број кућа на првом конкурсу, како каже, зависиће од тога колико ће влада новца определити за ту намену, пошто ће се тим средствима по тржишној вредности откупљивати куће од власника ако желе да их продају.

Куће ће моћи да се користе само по предвиђеним условима, па млади власници неће смети да их продају, уступају или издају, нити користе за нешто друго.

Кркобабић истиче да је концепт помоћи постојећим задругама и оснивање нових само један од програма Министарства за бригу о селу, које припрема целовит сет мера за оживаљавање села.

Такође, наглашава да није довољно људима само обезбедити куће, већ да имају од чега да живе на селу, путеве, водовод, канализацију, сигнал за телефон и интернет, образовање, здравствену заштиту и домове културе.

Министар додаје да је важно за оживљавање села и неговање препознатљиве културне локалне баштине.

Кркобабић је истакао да је потребан целовит приступ и политика бриге о селу, с обзиром да се села празне.

"Према неки подацима, од 4.700 села у Србији 1.200 села је већ празно", упозорио је министар и нагласио да је циљ да се спречи, што би народ рекао, "усуд пусте земље".

Зато морамо да обновимо живот у тим кућама, поручио је Кркобабић.

Објашњава да на селу углавном три генерације живе заједно и да ће празне куће бити намењене, пре свега, онима који желе да "буду свој на своме" и заснују ново домаћинство.

"Више од 250.00 младића (на селу) до 45 година је неожењено и девојака око 100.000. Тако да је ово наш покушај да уступањем кућа тој категорији младих пољопривредника дамо шансу да заснују своја домаћинства", навео је он.

Објашњава да ће најбоље бити да се те куће налазе близу матичног домаћинства, како би млади пољопривредници могли и даље да раде и на заједничком газдинству и користе породичну механизацију.

Када је реч о младим стручњацима, каже да је велики број њих у граду пријављено на биро за незапослене и да ће се и њима понудити куће и окућнице на селу, као и да ће држава покушати да их запосли.

"Посао уз кров над главом представља пристојан мотив да неко реши да напусти град", напомиње министар.

Када је реч о трећој категорији младих који ће моћи да добију кућу на селу, каже да су то млади и храбри људи који желе да се опробају у пољопривреди и буду савремени повртари, виноградари, воћари, сточари...

Додаје да међу њима и успешних глумаца и спортиста и људи из других професија који би се опробали у пољопривреди.

Програм је у завршној фази и приводи се крају, а тржишна вредност кућа које ће откупљивати држава процењиваће се у сарадњи са локалним самоуправама, навео је министар.

Кркобабић је изразио очекивање да ће програм заживети у току ове године.

Циљ је, истиче, да програм откупа празних кућа буде настављен и у наредним деценијама, како би оживела српска села.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала