На неодобреним протестима на Далеком истоку Русије окупило се неколико десетина људи /фото, видео/

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаДемонстранти и припадници полиције на протесту у знак подршке блогеру Алексеју Наваљном у Новосибирску
Демонстранти и припадници полиције на протесту у знак подршке блогеру Алексеју Наваљном у Новосибирску - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
У великим градовима на Далеком истоку Русије у среду се окупило неколико десетина људи на неодбреним акцијама, у већини градова протести су протекли мирно, а на протест у Благовешченску и Јакутску нико није дошао, јављају дописници Спутњика.

Неколико десетина људи дошло је на Лењинов трг у Петропавловску Камчатском до 19.00 по локалном времену (9 по средњоевропском). Током скупа, полицајци су упозоравали на одговорност и тражили од окупљених да се разиђу. Полиција је проверила документе неколицини демонстраната, међу којима је и жени са транспарентом. Око сат времена након почетка догађаја, људи су почели да се разилазе.

​Неколико десетина људи окупило се у Јужно-Сахалинску. У граду је око нула степени и пада киша. Полицајци су окупљене пратили са стране. Протест је трајао мање од сат времена, многи су напустили трг, а неки од учесника су у мањим групама кренули у шетњу градским улицама.

​Неколико десетина људи окупило се у парку испред градске куће у Магадану у 19.00 по локалном времену, упркос временским приликама – у граду је око нула степени, пада суснежица. У парку су припадници полиције упозоравали окупљене и тражили да се разиђу. Отприлике 10 минута након почетка акције, људи су прошетали централном Лењиновом улицом према ТВ торњу. Полиција је још једном замолила људе да се разиђу, али их они нису послушали. После тога, полицајци су почели да приводе оне који су узвикивали пароле и држали транспаренте у рукама. Према прорачунима дописника агенције, приведено је осам људи.  

​У Владивостоку је окупљање демонстраната првобитно било планирано на централном тргу, али су у последњем тренутку организатори најавили акцију на станичном тргу. Тамо се, према саопштењу дописника Спутњика, окупило око 150-200 људи. Они су се кретали тротоарима до луке, саобраћај није био блокиран. Затим су се демонстранти вратили на станични трг, где их је полиција упозорила да скуп није одобрен и захтевала да се разиђу. Колона је након тога кренула према кеј Корабељни и вратила на централни трг. Све време их је пратило полицијско возило. После тога демонстранти су почели постепено да се разилазе.

​У Јакутску се неодобрени скуп није одржао: у 19.00 по локалном времену на Лењиновом тргу су се налазили само полицајци, новинари и пролазници са децом. Мало касније, ма трг је дошла омладина, полиција је са њима обавила превентивне разговоре и свима поделила маске.  

У Благовешченску је акција била планирана на Тргу победе, али у 19.00 по локалном времену на тргу су се налазиле само полицијске екипе. Родитељи са децом и млади су шетали, многи су искористили топло време и возили се бициклима и тротинетима.

​Министарство унутрашњих послова Русије и Генерално тужилаштво претходно су упозорили на одговорност за учешће у неодобреним акцијама и ризик од заражавања ковидом 19 у светлу позива присталица Алексеја Наваљног да 21. априла изађу на неодобрене митинге. Полиција је обећала да ће пресецати сваку агресију и провокације. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да ће припадници полиције предузимати мере у случају незаконитих радњи и да сви треба да имају на уму да позиви на провокације долазе из иностранства. Омбудсман за људска права у Русији Татјана Москаљкова је, говорећи о акцијама, изразила наду да грађани схватају основаност мера за борбу против пандемије и да неће кршити закон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала