Одржани неодобрени протести присталица Наваљног у више градова Русије

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаДемонстранти на протесту подршке руском опозиционару Алексеју Наваљном у Москви
Демонстранти на протесту подршке руском опозиционару Алексеју Наваљном у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
У више руских градова одржани су неодобрени протести у знак подршке опозиционару Алексеју Наваљном, укључујући Москву и Санкт Петербург. Било је приведених.

Министарство унутрашњих послова Русије саопштило је да је у неодобреним акцијама у 29 руских градова учествовало 14.400 људи.
Према подацима за Москву, у протесту у центру престонице учествовало је око шест хиљада људи. Истовремено, прес-служба главне управе петербуршке полиције је саопштила да је у неодобреној акцији у Петербургу учествовало око 4.500 хиљада људи.

Како је известио наш извештач, међу учесницима недозвољене акције било је малолетних особа.

МУП је саопштио да је прва особа која је приведена током протеста у Москви била малолетна. 

Према наводима Јавне надзорне комисије, током протеста у Москви приведено је 20 лица.

У главном граду Русије је било појачано присуство полиције код метро станице „Арбатска“ и Пушкиновог трга где су организатори недозвољене акције преместили место окупљања у знак подршке Наваљном. Полиција је дежурала и код метро станице „Мајаковска“ и код Лубјанског трга.

У Санкт Петербургу су због протеста били блокирани прилази Дворском тргу у самом центру града. Ограде су постављене и дуж тротоара главне улице у Петербугу, али се саобраћај на Невском проспекту одвијао без ограничења.

Полиција апеловала на демонстранте да се разиђу

Мањежни и Пушкинов трг су током протеста били затворени. Неодобреном протесту у Москви присустовала је и супруга Наваљног, Јулија.

Полиција је позивала демонстранте да поштују јавни ред и да се разиђу.

И више излаза из метроа било је повремено блокирано. 

Како јаваљју репортери, демонстранти су се разишли.

У Мурманску задржана координаторка штаба Наваљног Виолета Грудина и још двоје учесника неодобрене акције, полиција је извршила појединачна хапшења у Ростову на Дону и Волгограду, јављају наши репортери.

Министарство унутрашњих послова Русије и Генерално тужилаштво претходно су упозорили на одговорност за учешће у неодобреним акцијама и ризик од заражавања ковидом 19 у светлу позива присталица Наваљног да 21. априла изађу на неодобрене митинге.

Полиција је упозорила да ће онемогућити биле какве провокације или агресивно понашање.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да ће припадници полиције предузимати мере у случају незаконитих радњи и да сви треба да имају на уму да позиви на провокације долазе из иностранства. Омбудсман за људска права у Русији Татјана Москаљкова је, говорећи о акцијама, изразила наду да грађани схватају основаност мера за борбу против пандемије и да неће кршити закон.

Раније је Наваљни, који служи казну у затвору у Владимирској области, објавио штрајк глађу са захтевом „да се испоштује закон и да се омогући посета изабраног лекара“. Како је навео, његово здравствено стање се погоршало. 

Комисија лекара затвора №33 у којој служи казну одлучила је пре два дана да га пребаци у обласну затворску болницу.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала