Ново правило за улазак у Грчку: Обавезан ПЦР тест за децу старију од пет година

© Sputnik / Сенка МилошГрчка граница - улазак из Бугарске на прелазу Градина
Грчка граница - улазак из Бугарске на прелазу Градина - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Грчка је 19. априла отворила своје границе за туристе из ЕУ и још неколико земаља, међу којима је и Србија, под договореним условима - уз ПЦР тест или потврду о вакцинацији, а нова измена тиче се деце старије од 5 година која у случају преласка границе морају да имају негативан ПЦР тест.

Сваки путник који долази у Грчку из иностранства, уколико нема потврду о вакцинацији, мора да има негативни ПЦР тест из дијагностичке лабораторије, не старији од 72 сата и овај тест је обавезан за све туристе (укључујући децу старију од 5 година), без обзира на епидемиолошку ситуацију која превладава у земљи одласка, наведено је на сајту travel.gov.gr.

Ова одлука ће важити од 19.04. односно пробног отварања сезоне па све до 14. маја, дана када се очекује регуларан почетак сезоне, преноси Б92.

Подсетимо, улазак у Грчку је могућ уз претходно попуњен ПЛФ образац и презентовање кода који се добије. Тај образац се преузима на горепоменутом сајту. 

Празан аутобус - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Објављен детаљан списак услова за Србе који путују у Грчку: Документи, гранични прелази, мере...

Такође, неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, или потврда о обављеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку. Потврда о вакцинацији, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакцине и број доза.

Путници који уђу у Грчку могу бити методом случајног узорка тестирани брзим тестом. Они који буду тестирани у обавези су да буду у кућној изолацији до добијања резултата теста. Уколико је резултат теста негативан, изолација престаје, а уколико је позитиван, одређује се кућни карантин у трајању од 14 дана.

Држављани Србије од 19. априла могу ући у Грчку, авионом или преко два друмска прелаза између Грчке и Бугарске – Промахонас и Нимфеа.
Лица која имају регулисан боравак у Грчкој, као и професионални возачи у друмском транспорту могу ући и преко осталих граничних прелаза.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала