Путин: Русија мора бити спремна да за четири дана направи тест за нове инфекције

© Sputnik / Михаил Метцель / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Русија би у случају појаве инфекције, сличне вирусу корона, требало да буде спремна да у року од четири дана направи тест и у најкраћем могућем року вакцину, изјавио је председник Русије Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини.
„У случају појаве инфекције опасне попут вируса корона, или можда и опасније, не дај Боже, Русија би требало да буде спремна у року од четири дана, тачно за четири дана, да направи сопствени систем тестирања“, рекао је председник Русије.

Према његовим речима, неопходно је у најкраћим роковима правити домаће вакцине и масовно их производити.

„Како бисмо постигли ове циљеве, дефинисаћемо период до 2030. године, али што пре то учинимо, то боље“, истакао је Путин.

Навео је да би Русија требало да има „моћан и поуздан штит“ у сфери санитарне и биолошке безбедности.

„Неопходно је обезбедити независност Русије у производњи целокупног спектра вакцина, супстанци за фармацију, укључујући и лекове против инфекција отпорних на тренутну генерацију антибиотика. Потребно је то учинити уз максималну употребу руске опреме и домаћих компоненти. Ми покрећемо иновативне програме у областима које су кључне за развој земље. Ти програми добијају статус пројеката од националног значаја. Неке од њих, само као илустрацију, желим да наведем одвојено. Прво, морали смо да имамо моћан, поуздан штит на пољу санитарне и биолошке безбедности. Сад разумемо шта то значи", додао је председник Русије.

Путиново обраћање Федералној скупштини и поруке које је руски председник у њему послао биле су тема емисије „Свет са Спутњиком“:

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала