Си Ђинпинг прихватио Бајденов позив

© AP Photo / Carolyn KasterПредседник Кине Си Ђинпинг и потпредседник САД Џо Бајден, 2015 година
Председник Кине Си Ђинпинг и потпредседник САД Џо Бајден, 2015 година  - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг прихватио је позив америчког председника Џоа Бајдена и присуствоваће самиту о климатским променама који организују САД 22. априла, што ће бити први састанак двојице лидера од доласка нове америчке администрације.

„Председник Си ће присуствовати самиту путем видео конференције и одржаће важан говор“, потврдила је портпарол кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг, преноси Ројтерс.

Прошле недеље, током посете америчког изасланика о клими Џона Керија Шангају, САД и Кина су договориле да ће сарађивати по питању климатских промена.

Вашингтон и Пекинг су том приликом у заједничком саопштењу навели да ће појачати деловање и сарадњу у мултилатералним процесима, укључујући у конвенцији УН о климатским променама и Париском споразуму о клими, пренео је Танјуг.

Раније је Бела кућа саопштила да је амерички председник Џо Бајден позвао 40 светских лидера на догађај посвећен клими који Вашингтон намерава да организује 22. и 23. априла у виртуелном формату, а самит је планиран да се одржи на Дан планете Земље.

На самиту које организују САД ће учествовати највиши званичници Кине, Русије, Велике Британије, Немачке, Аустралије, Француске, Турске, Индије, Италије, Шпаније, Мексика, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и других земаља.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала