У Србији ће бити забрањено спаљивање гума и пластике за грејање

CC0 / / Депонија гума
Депонија гума - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У Србији ће бити забрањено спаљивање гума и пластике за грејање, прецизирано је амандманом који је на Предлог закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије током 19. априла поднео Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризма и енергетику.

То је један од неколико амандмана Одбора на предложена четири закона из области енергетике и рударства, а који је предложен у циљу смањења негативног утицаја на животну средину, односно ограничења емисије гасова са ефектом стаклене баште, преноси Национална географија.

Зато је предложено увођење новог члана који се односи на забрану спаљивања гуме и пластике у циљу грејања, образложио је председник одбора Верољуб Арсић на седници тог скупштинског тела на којој су размотрени поднети амандмани.

Другим амандманом, који је одбор поднео на Предлог закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, прецизира се да Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности у сарадњи са министарством надлежним за послове заштите животне средине припрема планове, програме и пројекте којима се подстиче замена котлова на угаљ и мазут котловима на гас или биомасу. То се односи, како каже Арсић, и на замену пећи на угаљ и друге врсте горива високо ефикасним пећима на дрвну масу, као и на уградњу соларних панела.

Трећим амандманом одбора се прецизира да је висина прекршајне казне 150.000 динара, уместо 150 милиона динара како је првобитно предложено.

Амандманима одбора на измене тог закона се, између осталог, прецизирају одредбе закона које се односе на инвестициони споразум који закључују влада и инвеститор који је стекао право на експлоатацију, као и одредбе које се односе на одобрење за градњу рударских објеката или извођење рударских радова.

Амандмани ће бити размотрени на седници парламента заказаној за 20. април.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала