Милијардер из Катара је одбио амерички новац и – имао је „дебеле“ разлоге за то

© AP Photo / Michel EulerНасер Ел-Келаифи
Насер Ел-Келаифи - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Пари Сен Жермен, који предводи милијардер Насер Ел-Келаифи, није био део приче која је шокирала фудбалски свет, што је многе изненадило и навело да се са правом питају како је то могуће, када Парижани испуњавају све критеријуме да уђу у врзино коло с богатима и моћнима. Али...

Рачуница је једноставна – главни оперативац клуба Насер Ел-Келаифи не може да седи на две столице, не сме, уствари не треба му да се коцка с америчким милијардама које се нуде најмоћнијим европским клубовима, с обзиром на то да је први човек „светаца“ у Извршном одбору УЕФА, као и да је у комитету за организацију Мундијала у Катару 2022. године.

И то није све! Ел-Келаифи је власник телевизије „Беин Спорт“ која емитује Лигу шампиона, па када се све то сабере, јасно је због чега је ПСЖ ко пас веран Европској кући фудбала (УЕФА).

​Једноставно, то што америчка финансијска корпорација Џеј Пи Морган Чејс маше с буџетом од 5,25 милијарди, чиме је привукла 12 великих клубова (шест из Енглеске, по три из Италије и Шпаније), није могло да натера Келаифија и ПСЖ да се дају међу „одметнике“ европског фудбала.

Јер Келаифијево богатство је огромно, он је председник „Катар Спортс Инвестментс групе“ и лако је закључити да не жели да угрози сопствени интерес у УЕФА, као и у организацији Светског првенства које ће наредне године бити одржано у његовој родној земљи, зарад америчких долара.

Александар Чеферин - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
„Где сте били када су доминирале Звезда и Стеауа?“

Оно што је такође интересантно, јесте да се основачи Европске Суперлиге, ограђују да Пари Сен Жермен нису (још) ни контактирали да буде део новоформираног елитног друштва.

Флорентино Перес, председник Реала, је дао прилично изненађујућ одговор на питање због чега су ПСЖ, Бајерн Минхен и Борусија Дортмунд одбили да се прикључе Суперлиги.

„Зато што Пари Сен Жермен нисмо још ни позвали, а с Бајерном и Дортмундом нисмо ни разговарали. Тренутно је у Суперлиги 12 оснивача, а желимо да буде 15 фиксних клубова. Није истина да ће Суперлига бити одложена зато што нам се нису придружили Бајерн и ПСЖ. То је гомила с*ања“, одбрусио је новинарима Перес.

И када се све сабере и одузме јасно је да ће Келаифи остати доследан првобитној одлуци и да ПСЖ, клуб у власништву имућне породице Ал Тани, остаје веран УЕФА и постојећој Лиги шампиона, што је потпуно логично због моћи и богатства које поседује.

А награда за лојалност „свецима“ и Келаифију могла би да стигне већ у петак када би Европска кућа фудбала могла да избаци из текуће сезоне полуфиналисте „одметнике“ Реал Мадрид, Манчестер сити и Челси, што би значило, да уколико не улете замене Бајерн, Порто и Дортмунд који су елиминисани у четвртфиналу, „ушати пехар“ иде право у руке Нејмару, Мбапеу и остали париским звездама.

Такав сценарио није известан, с обзиром на то да је Суперлига суспендована, због одлуке најпре енглеских клубова да не учествују у том пројекту, након бурних реакција из Владе Велике Британије и УЕФА. 

► Жестока реакција УЕФА на „нож у леђа“

► Словенац није бирао речи за „бившег“ кума: „Бранио сам ратне злочинце, али ово никада нисте видели“

► Премијер Велике Британије објавио рат похлепним милијардерима

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала