Бајден стиже у Брисел 14. јуна на самит НАТО

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички председник Џо Бајден објављује одлуку о повлачењу војске из Авганистана
Амерички председник Џо Бајден објављује одлуку о повлачењу војске из Авганистана - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Председник САД Џо Бајден и остали лидери НАТО земаља планирају да на самиту у Бриселу 14. јуна разговарају о односима са Русијом и Кином, повлачењу трупа из Авганистана и будућности Алијансе.

 

Састанак у седишту НАТО у Бриселу ће бити прилика за Бајдена да обнови односе са лидерима из Европе и Канаде лицем у лице, који су постали затегнути након председничког мандата Доналда Трампа, оцењује АП.

"Ово је јединствена прилика да поново поставимо НАТО као трајну, чврсту везу између Европе и Северне Америке", рекао је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Столтенберг је рекао да ће састанак да се фокусира на "безбедносне изазове данашњице и сутрашњице - руске агресивне акције, претњу тероризмом, сајбернападе, нове и опасне технологије, безбедност услед климатских промена и јачање Кине".

Састанак ће се одржати у време када ће НАТО трупе почети да напуштају Авганистан, што је највећа и најизазовнија операција алијансе икада, са циљем да се не понови никада терористички напад у Њујорку, који се догодио 11. септембра 2001.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала