Чешка би могла протерати око 60 руских дипломата

© Depositphotos.com / Jag_czПраг
Праг - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Чешка би могла протерати „око 60“ запослених у руској амбасади у Прагу, уколико Русија данас до поднева не одлучи да врати у Москву чешке дипломате које је прогласила персонама нон грата, рекао је министар спољних послова Чешке Јакуб Кулганек у интервјуу који је објављен у листу „Лидове новини“.
„То би било отприлике 60 људи (запослених у амбасади Русије). Циљ је да тај број запослених у руској амбасади одговара тренутном броју запослених у нашој амбасади у Москви“, рекао је министар.

Како би реаговали на инцидент у Врбјетици, Министарство спољних послова Чешке консултује се са Великом Британијом и Холандијом „у вези са њиховим искуством како су те земље поступале у случајевима удара ракете у авион на лету МХ17 изнад Украјине или тровања руског агента Сергеја Скрипаља у британском Солзберију“.

Када је реч о могућој надокнади штете од експлозије у Врбјетици, министар је истакао да чешка страна разматра различите могућности.

Подсетимо, премијер Чешке је 17. априла саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата.

Следећег дана амбасадор Чешке у Москви Витеслав Пивонка позван у Министарство спољних послова Русије, где је обавештен да је 20 запослених у чешкој амбасади проглашено за персоне нон грата и да они морају да напусте Русију у року од 24 сата.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала