„Кијев жели да сахрани Минске споразуме“: Почео састанак Путина и Лукашенка

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаПредседници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин
Председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Белорусија се не меша у процес регулисања ситуације у Украјини, већ је само створила услове организовањем платформе за то, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са белоруским колегом. Александар Лукашенко је истакао да жеља Кијева да премести платформу из Минска „говори о намери да сахрани Минске споразуме“.

Председници су започели састанак разговором о билатералној сарадњи. Руски председник саопштио је да намерава да разговара са белоруским колегом о тешким питањима, али је у исто време приметио да се билатерална сарадња успешно развија.

„Поштовани Александре Григорјевичу, драго ми је што Вас видим. Догађаја је много, живот иде својим током. Али имамо и фундаменталне ствари које се тичу билатералне сарадње, а имамо о чему да разговарамо и у мултилатералном формату. Али на почетку, без обзира на тешка питања која ћемо данас вероватно размотрити, желео бих да приметим да се наши односи развијају успешно“, изјавио је Путин на састанку са Лукашенком.

Државна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2020
Украјина види претњу у сарадњи Белорусије и Русије

Путин је рекао да је упркос пандемији вируса корона и извесном смањењу обима робне размене, „он и даље веома значајан“ - 29,5 милијарди долара.

„Уверен сам да ће све бити враћено на исти ниво, за то постоје сви услови“, додао је Путин.

Рад на интеграционим процесима у оквиру Савезне државе тече ефикасно, укључујући и између специјалних служби, изјавио је председник Русије на почетку преговора.

„У целини, рад се добро одвија у свим правцима, наши тимови раде веома ефикасно. Имам у виду и владин и административни тим, али ево, као што сада видимо, и тим специјалних служби“, рекао је Путин.

Председник је додао да „на пољу војно-техничке сарадње долази до продубљивања кооперације, а на пољу безбедности у најширем смислу те речи“.

Преговарачка платформа за Донбас

Говорећи о преговарачкој платформи за Донбас, Путин је истакао да је „Белорусија само обезбедила платформу и уопште се не меша у процес регулисања ситуације у Украјини“.

Размена заробљеника између самопроглашених република Донбаса и Кијева  - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Луганск: Став Кијева о премештању преговарачке платформе из Минска ─ неспремност за дијалог

„Та земља је једноставно створила услове за оне који желе да траже решење проблема“, рекао је Путин.

Према речима Лукашенка, преговарачку платформу за Донбас могуће је променити само уз сагласност свих страна.

„Ако вам се не свиђа, може да се одабере било која друга земља, али треба да се има на уму да мора постојати консензус оних који су то некад предложили. Односно ако се Путин, председник Украјине Владимир Зеленски и други који су укључени у то питање слажу у том погледу, наравно да ће група радити негде другде“, објаснио је белоруски лидер.

Председник Белорусије Александар Лукашенко допутовао је у Москву на састанак са руским лидером. Како је раније саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков састанак двојице лидера би могао трајати вечерас до касно.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала