Лидери Донбаса спремни за састанак са Зеленским на контакт линији, Украјина одбија преговоре

© Sputnik / Олеся Потапова / Уђи у базу фотографијаУлаз у Станицу Луганск на линији додира у Донбасу
Улаз у Станицу Луганск на линији додира у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Лидер самопроглашене Луганске и Доњецке Народне Републике Леонид Пасечник и Денис Пушилин изјавили су да су спремни да се састану са украјинским председником Владимиром Зеленским на контакт линији у Донбасу.
„Спреман сам да се сретнем у било којој тачки контакт линије, управо оне линије која преко ноћи може постати ‘црвена’ и тада ће бити касно за разговор. Где? Било где: код Счастја, Станице, Золотоја... Ако постоји искрена жеља за миром, место ће се наћи!“, рекао је Пасечник за Спутњик.

И шеф самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин позвао је украјинског председника Владимира Зеленског да одрже разговоре на контакт линији у Донбасу.

„Позивам вас, господине Зеленски, да не позивате лидере трећих земаља на контакт линију, већ боље да сами одете тамо на искрен и отворен разговор с нама“, рекао је Пушилин у видео-поруци председнику Украјине, која је објављена на његовом званичном сајту.

Он је дозволио и могућност преговора у онлајн формату.

Он је Зеленском предложио да се „не скрива у жбуњу на другој линији одбране“, већ да смогне снаге и дође до најужаренијих тачака – у рејоне села Старомихајловка, Опитно, Весјоло, Зајцево и Александровке.

„Ако ипак немате храбрости да посетите контакт линију лично, Леонид Иванович (Пасечник) и ја смо спремни за онлајн дебате са вама“, додао је Пушилин.

Украјина одбија преговоре са ДНР/ЛНР

Украјина неће преговарати са самопроглашеним републикама Донбаса, изјавио је саветник кијевске делегације Трилатералне контакт групе за Донбас и саветник шефа канцеларије украјинског председника Алексеј Арестович.

„Наша позиција је принципијелна и састоји се у чињеници да неће и не може бити преговора са такозваним ‘ЛНР’ и ‘ДНР’ чак ни у замишљеном простору. Али (председник Русије Владимир) Путин је данас учинио врло занимљиву ствар: заправо је одбацио Минске споразуме. Рекао је ‘са републикама ЛНР/ДНР’, које Русија никада раније није признала. Наравно, ово је лапсус, али тај лапсус суспендује Минске споразуме. Ако ћемо да цепидлачимо, то је вербални излазак из Минских споразума“, рекао је Арестович за телевизиију „Украјина 24“.

Раније је Зеленски у видео-поруци позвао председника Русије Владимира Путина да се састану у Донбасу.

Председник Русије одговорио је да са украјинским лидером у било ком тренутку у Москви може да разговара о билатералним односима, међутим, уколико Зеленски жели да разговара о питањима Донбаса, треба прво да се састане са руководством Доњецка и Луганска, а тек после са представницима трећих земаља, укључујући и Русију.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала