Пандемија пољуљала ранг листу десет највећих економија света, једна земља знатно пала

© AP Photo / Koji SasaharaЉуди се огледају на билборду компаније за хартије од вредности у Токију
Људи се огледају на билборду компаније за хартије од вредности у Токију - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Пандемија ковида 19 пољуљала је ранг листу највећих светских економија гурнувши многе земље у најгору економску рецесију у новијој историји.

Сједињене Државе, Кина, Јапан и Немачка и даље заузимају прва четири места као највеће светске привреде, док су неке поједине економије напредовале или назадовале на ранг листи као резултат пандемије, а једна земља је испала из првих 10, показује анализа „Си-ен-би-сија“ урађена на основу економских пројекција Међународног монетарног фонда.

Америчка ТВ станица је поредила земље по номиналном бруто домаћем производу из 2019. године, израженом у доларима, са проценама БДП-а за прошлу годину из извештаја ММФ-а Светски економски изгледи.

Номинални БДП процењује тржишну вредност свих готових производа и услуга произведених у једној економији за годину дана, али не узима у обзир кретање инфлације и стога може да прецени или потцени стварну економску вредност, напомиње се у прилогу.

Сједињене Државе су задржале лидерску позицију на листи топ 10 економија света, при чему се њен номинални БДП спустио лани на 20,9 билиона долара са 21,4 билиона претходне године.

Насупрот томе, другопласирана Кина бележи раст номиналне вредности БДП-а на 14,7 билиона долара прошле године са 14,3 билиона долара годину дана раније.

Јапан је остао трећа највећа светска економија у 2020. са БДП-ом процењеним на 5,0 билиона долара (5,1 билиона у 2019.) док је на месту број четири Немачка чија је економија задржала вредност од 3,8 билиона долара.

Индија, пета највећа светска привреда у 2019, пала је прошле године на шесто место иза Уједињеног Краљевства, иако упоредни подаци показују да је БДП обе земље пао са нивоа од 2,8 билиона долара пре две године на 2,7 билиона долара лани.

Седму позицију и даље држи Француска са номиналним износом БДП-а од скоро 2,6 билиона долара (2,7 билиона у 2019.) а осма је Италија са вредношћу економије од приближно 1,9 билиона долара (2,0 билиона у 2019.).

Бразил, који је 2019. био девета највећа глобална економија, испао је из водеће десеторке уступивши место Канади, чија је лањски БДП процењен на 1,6 билиона долара (1,7 билион претходне године), а на ранг листу је као 10. најмоћнија привреда света ушла Јужна Кореја са БДП-ом од 1,6 билиона долара у 2020. Години, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала