Притисак се наставља: ПССЕ позива Русију да ослободи Наваљног

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаПосланици на пленарном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе
Посланици на пленарном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) усвојила је резолуцију у којој позива Русију да ослободи блогера Алексеја Наваљног и да му пружи сву неопходну медицинску помоћ. Шеф руске делегације у ПССЕ Петар Толстој поручује да Русија неће извршавати одлуке скупштине о Наваљном, оценивши их као покушаје мешања.
„Скупштина позива Руску Федерацију да у складу са одлуком Комитета министара Савета Европе и привременом мером коју је усвојио Европски суд за људска права, одмах ослободи Наваљног, у сваком случају, до следећег састанка Комитета министара у јуну 2021. године“, наводи се у резолуцији, коју је подржало 105 гласова, 26 је иступило против, а 11 је уздржано.

Према распореду објављеном на сајту Савета Европе, нови састанак је планиран за период од 7. до 9. јуна.

ПАСЕ позива да се Наваљном пружи „сва неопходна медицинска помоћ, укључујући преглед и лечење код изабраног лекара, да се осигура потпуно поштовање његових права у складу са Европском конвенцијом о људским правима и унутрашњим законодавством“.

Скупштина са забринутошћу констатује да се здравствено стање Наваљног значајно погоршало након његовог хапшења.

„Примећује се да је затворска медицинска служба дијагностиковала код Наваљног вишеструке дискус херније и да је независни медицински стручњак рекао да је тренутно лечење Наваљног у затворској медицинској служби, које Наваљни у великој мери одбија, 'контра индикативно, непожељно и неефикасно' и да може изазвати друге озбиљне проблеме са здрављем“, наводи се у резолуцији.

Такође се наводи да захтеви Наваљног да га прегледа изабрани лекар нису испуњени, због чега је блогер прогласио штрајк глађу 31. марта.

ПАСЕ предлаже Европском комитету за спречавање мучења да изврши контролну посету затвору у коме борави Наваљни и позива Русију да дозволи објављивање било каквих извештаја након те посете.

У документу се истиче да ће ПАСЕ наставити да пажљиво прати ситуацију са Наваљним.

Русија неће извршавати политизоване одлуке

Након тога се огласио шеф руске делегације у ПАСЕ, заменик председника Државне думе Русије Петар Толстој, који је рекао да Русија неће извршавати политизоване одлуке ПАСЕ о Наваљном, јер оне крше руски закон, противрече руском Уставу.

Он је подсетио европске колеге да је Алексеј Наваљни оптужен за превару.

„Покушаји Запада да изврши утицај на Русију коришћењем институција Савета Европе су неуспели. Русија неће извршавати политизоване одлуке Европског суда за људска права, ни ПАСЕ, јер они крше руски зкакон, противрече нашем Уставу и одлукама руског суда. То је још један отворени покушај мешања у унутрашње ствари Русије“, рекао је Толстој.

Он је истакао да, усвајањем политизованих резолуција попут одлуке о Наваљном, ПАСЕ престаје да буде „савест Европе“ и претвара се у марионетски инструмент санкционог притиска у рукама САД.

Раније је Наваљни, који служи казну у затвору у Владимирској области, објавио штрајк глађу са захтевом „да се испоштује закон и да се омогући посета изабраног лекара“. Како је навео, његово здравствено стање се погоршало. 

Комисија лекара затвора №33 у којој служи казну одлучила је пре два дана да га пребаци у затворску болницу.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала