Путин: Спреман сам да примим Зеленског ─ у Москви

© REUTERS / EVGENIA NOVOZHENINAПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је спреман да у било ком погодном тренутку у Москви разговара о билатералним односима са украјинским лидером Владимиром Зеленским. Према речима шефа државе, ако Зеленски жели да започне обнављање односа са Русијом, Москва ће то само поздравити.
„Ако се ради о развоју билатералних односа, слободно. Примићемо председника Украјине у Москви у било које време које му одговара“, одговорио је Путин на захтев новинара да прокоментарише предлог украјинског председника да се састану на територији Донбаса.

На почетку састанка са председником Белорусије Александром Лукашенком руски лидер је додао да је украјинско руководство предузело много корака који уништавају односе са Русијом.

„У последње време актуелно руководство Украјине предузело је много корака који уништавају руско-украјинске односе“, одговорио је Путин на питање новинара. „Много је корака усмерених на уништавање наших односа, због чега, наравно, можемо само да жалимо“, додао је Путин.

Према његовим речима, то се тиче низа проблема у билатералним односима, односа према Руској православној цркви и према руском језику.

„Али ако председник Зеленски жели да започне обнављање ових односа, ми ћемо то само поздравити“, нагласио је Путин.

Председник је додао да су предлози за премештање контакт групе за Донбас из Минска слични покушају избегавања стварног решења проблема. Ако Зеленски жели да разговара о питањима Донбаса, треба прво да се састане са руководством Доњецка и Луганска, а тек после са представницима трећих земаља, укључујући и Русију, навео је Путин.  

Председник Украјине Владимир Зеленски позвао је у уторак председника Русије Владимира Путина да се састану било где у Донбасу.

У последње време повећале су се напетости на југоистоку Украјине. Самопроглашене републике Доњецка и Луганска за то криве украјинске снаге, док Кијев и Запад говоре о активностима руске војске на границама.

Москва је више пута наглашавала да је заинтересована за стабилизацију ситуације у суседној Украјини, као и да никог не намерава да напада – власти имају право да премештају трупе на својој територији без објашњавања разлога, јер је то унутрашња ствар државе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала