Рекордан број борбених авиона над Балканом: Лете Ф-15, Ф-16, рафал, мираж, Ф-18, Ф-4 /видео, фото/

Авион Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Пратите нас
Ваздушне снаге какве нису виђене годинама над Балканом окупила је грчка вежба "Иниохос 21" која се завршава данас, а укојој су учествовала ратна ваздухопловства седам земаља.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, у вежби од 12. до 22. априла у Грчкој, осим авијације домаћина, учествовали су и авиони Израела, Француске, САД, УАЕ, Шпаније и Кипра.

"Авијације седам земаља увежбавале су авио борбе, освајање превласти у ваздушном простору, уништавања ПВО система на противничкој територији, борбене операције трагања и спасавања, напад на површинске циљеве, подршку морнарици и извиђање", наводи се.

Портал додаје да је то највећа ваздухопловна вежба на Балкану и међу највећима у Европи. Од 2015. ова грчка војна вежба има међународни карактер, одржава се једном годишње и симболише напоре Атине да оснажи везе са савезницима из НАТО и са Блиског истока.

У вежби су учествовали авиони Ф-15, Ф-16, рафал, мираж 2000, Ф-18, Ф-4, беспилотне летелице, авио-танкери, хеликоптери АW139, АХ-64, ЦХ-47 и друге летелице.

"Вежба је симбол напора Грчке да ојача оружане снаге и везе са савезницима у НАТО и на Блиском истоку у јеку тензија са Турском. Односе две земље обележили су прошлогодишњи погранични инциденти и спор око права на експлоатацију нафте и гаса у Медитерану. Атина убрзано модернизује оружане снаге уз пакет вредан преко 11 милијарди евра у наредних пет година", додаје се у тексту.

И грчки премијер Кирјакос Мицотакис изјавио је на вежби да ће та земља наставити да јача одбрамбене способности и унапређује оружане снаге, односно да ће тежити да, у складу са НАТО циљевима, за одбрану одваја два одсто БДП-а.

Портал подсећа да је Грчка посебно интензивирала војну сарадњу са САД са којом има све већи број вежби, модернизује флоту авиона Ф-16 а договорене су и инвестиције у развоје заједничке војне инфраструктуре. Са Француском је, поред заједничких вежби, склопљен уговор о набавци 18 борбених авиона Рафал за 2,5 милијарди евра.

"Атина такође развија војну сарадњу са Кипром, Израелом, УАЕ и Саудијском Арабијом. Поред заједничких вежби, са Израелом је потписан уговор вредан 1,6 милијарди долара за изградњу центра за обуку војних пилота. Грчка и УАЕ потписале су уговор о спољнополитичкој и одбрамбеној сарадњи у новембру 2020. године. Он садржи клаузулу о узајамној помоћи у случају угрожености територијалног интегритета", додаје се у тексту.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала