Ровер на Марсу први пут направио кисеоник

Пратите нас
Ровер НАСА „Презерванс“ трансформисао је угљен диоксид из Марсове атмосфере и претворио га у кисеоник, што је прва трансформација урађена на другој планети, саопштила је НАСА.

„Ово је кључан први корак ка претварању угљен диоксида у кисеоник на Марсу“, рекао је у среду Џим Ројтер, један од помоћника директора у НАСА, пренео је сајт америчке свемирске агенције.

Експеримент се десио 20. априла, а НАСА се нада да ће наредне верзије експерименталног материјала помоћи да једног дана и човек користи трансформисани кисеоник са Марса.

Астронаутима који буду ишли у мисију на Марс ће то помоћи да не носе са собом велике количине кисеоника како би успели да се врате на Земљу.

Експеримент је урађен помоћу „Марс оксиџен ин-сити ризорс јутулизејшн експеримента“ (MOXIE), што је кутија величине акумулатора и налази се на предњем делу робера.

Користи струју и хемијске процесе како би раздвојила молекуле угљендиоксида, правећи кисеоник са једне стране и угљен моноксид, са друге.

У првом покушају, додаје „Глас Америке“, MOXIE је направио пет грама кисеоника, што је довољно за астронаута да дише десет минута у нормалним активностима, преноси Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала