Црна Гора добија дигиталну валуту

CC0 / Pixabay / Мобилни телефони
Мобилни телефони - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У Црној Гори је промовисан пројекат за увођење стејблкоин перпера, дигиталне валуте чија би вредност била фиксирана за евро.

Почетак примене се очекује у сфери туризма, будући да Црна Гора као дестинација може на овај начин да истакне додатну предност у односу на оне земље са сличном понудом у којима овакве повољности не постоје, преноси портал банкар.ме. 

Технограм - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Биткоин и криптовалуте: Хоће ли дигитални новац постати једина глобална валута?

Стејблкоин перпер, како се наводи, могу да користе сви – грађани, туристи и привредни субјекти једноставном заменом евра.

Оваква конверзија средстава назива се токенизација, а вредност коју ће један перпер имати увек ће износити један евро. Другим речима, не постоји ризик од губитка вредности у случају пада цене, као што је то случај са волатилним криптовалутама. Управо зато се ова врста дигиталног новца назива стејблкоин, јер је њихова вредност трајно везана за постојећу физичку валуту, објашњава се у прилогу. 

Идеја о креирању црногорског стејблкоина настала је пре три године када су у потрази за паметном имплементацијом блокчејн технологије два човека паралелно креирала прве токене. У питању су црногорски научник који ради у Немачкој Александар Каписода и Иван Јоличић који води кодни тим ангажован на овој идеји и који је црногорској јавности управо најавио финансијско-технолошку револуцију.

Према речима Јоличића, биће емитовано онолико перпера колико буде уплаћено новца за то, односно, корисници ће у жељеном износу моћи да размене своје евре за перпере.

„За сада овај метод функционише уплатом на жиро-рачун банке који се за ову намену користи и то је могуће учинити у сваком облику у којем се средства преносе са једног на други рачун, односно уз коришћење свих доступних банкарских механизама уплате новца, а у току је израда система који ће у наредним месецима омогућити да се допуна рачуна на којем су перпери обавља директним коришћењем платне картице корисника", објашњава он.

Додаје да је дигитални новац изузетно велика предност у сектору туризма, посебно у оним сегментима у којима су циљна група гости високе платежне моћи.

"Људи из тог света трагају за приликама у којима могу да користе иновативне методе плаћања на које су навикли. Зато је важно да узмемо у обзир да постоји једна прилично бројна група корисника дигиталног новца који су велико богатство стекли тако што су куповали или рударили криптовалуте у време када је њихова вредност била незнатна и сада располажу огромним богатством. Њихове навике и начин живота указују на то да су и те како спремни да посете дестинације, као и да послују на тржиштима на којима се нуде ове могућности плаћања“, наглашава Јоличић. 

Цензура - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2021
Kако зауставити дигитални колонијализам

На питање колико је овај начин плаћања безбедан, одговара да ће сваки корисник који се буде регистровао добити своју адресу, као и могућност да шаље средства само на адресе које су већ верификоване.

„То значи да не постоји могућност да се средства нађу на непознатој адреси, односно да буду отуђена и усмерена на неку нежељену, непознату локацију, већ искључиво из дигиталног новчаника корисника у дигитални новчаник субјекта којем он жели нешто да плати“, појаснио је Јоличић.

Увођење овог начина плаћања за трговце, угоститеље и хотелијере биће знатно јефтиније од плаћања картицом, јер није реч о систему који захтева додатне трошкове. Није потребан никакав терминал, нити било какав ресурс, већ само уређај на којем је инсталирана апликација, односно паметни телефон или таблет.

„Кључна предност Црне Горе за развој овакве врсте дигиталног новца је у томе што је реч о земљи која користи евро, односно која нема сопствену валуту, али ни могућност да штампа евро, јер није званично чланица еврозоне. Црна Гора је у том смислу идеална и за тестирање стејблкоина евра зато што није оптерећена законском регулативом и зато што је вредност евра који је у оптицају у Црној Гори у монетарном смислу заиста покривена реалном вредношћу валуте“, закључио је Јоличић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала