Ко су људи који ће помоћи Србима да утичу на америчку политику /видео/

© AP Photo / Petros KaradjiasПрипрема ли Вашингтон хаос на Балкану
Припрема ли Вашингтон хаос на Балкану - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Србе у САД однедавно представља „Српско - америчка гласачка алијанса“, САВА, организација која бира и финансира кандидате за политичке позиције. Прву политичку организацију дијаспоре подржали су стручњаци који ће помоћи да се глас Срба коначно чује у Вашингтону. Откривамо ко су људи који ће помоћи Србима да коначно утичу на америчку политику.

"Српско - америчка гласачка алијанса" (SAVA PAC) одржала је први јавни састанак Саветодавног одбора на коме је представила своје циљеве, али и људе који ће, први пут у историји, покушати да утичу на положај Срба у тој земљи лобирањем за Конгрес, Сенат, али и избор председника Америке.

Људи који ће помоћи Србима да утичу на америчку политику

Поред бившег конгресмена и председавајуће српског кокуса у америчком Конгресу Теда Поа, организацији САВА прикључили су се и људи који су експерти у различитим политичким областима, између осталих Дејвид Вујић, један од инжењера НАСА, члан српског тима „Аполо 7“. Поред тога што је послао човека на Месец, Вујић је више од 30 година провео на Капитол хилу.

„Он је лобиста, радио је и у Сенату и у Конгресу, има драгоцено искуство у политичком естаблишменту. Ту је и др Мима Недељковић, са две године је дошао у Америку, дуго је боравио у Африци, све време ради и у приватном и у јавном сектору, присутан је у америчком политичком животу, ради на билатералним односима Америке и Африке, што је за нас јако интересантно, управо ствари које су потребне афричким земљама. Он доноси драгоцено искуство које повезује и јавну и приватни сектор, то је такође врло интересантне за Балкан и наравно за Србију“, каже Олга Раваси, председница "Српско - америчке гласачке алијансе".

Део тима који ће се борити за интересе Срба у САД је и Дру Хајат, политички стратег, лобиста и бивши конгресмен у својој држави. Радио је у свим нивоима власти, па и у Белој кући и био директна конекција наше саговорнице и организације „Срби за Трампа“ са Белом кућом и потпредседником Мајком Пенсом. Он је човек који врло добро познаје политичке прилике у Вашингтону и оно што је најважније, познаје политички процес.

Вашингтон никад не спава

„Кроз конференцију на којој смо и представили ове људе дошли смо до закључка да глас америчких Срба у Вашингтону, не само да се не чује, већ да су, што се политичког живота тиче, апатични и да немају довољно познавање политичког процеса. Не знају како се он одвија, како Вашингтон иначе функционише, да није само довољно евентуално се појавити на бирачком месту једном у четири године. Вашингтон не спава - да би се створио политички утицај, потребно је тамо бити присутан 24 сата дневно“, истиче Равасијева.

© Фото : Спутњику уступила Олга РавасиОрганизација, симболично, носи име реке која протиче кроз Србију, односно највећег српског светитеља - Саве.
Ко су људи који ће помоћи Србима да утичу на америчку политику /видео/ - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Организација, симболично, носи име реке која протиче кроз Србију, односно највећег српског светитеља - Саве.

Она додаје да је највећи проблем Срба у Америци, који до сада нису имали готово никакав утицај на америчку политику, што је Србе на Балкану скупо коштало, то што се, каже, сви разумеју у све.

„Константно нам фали компетентност у одређеним сферама, а наравно, у политичком животу понајвише. То су дуге деценије апатије, али не само овде, већ и апатије која се развила у односу на политички живот у Србији. Са друге стране, оно што сам приметила у расејању, сви људи који овде живе и даље су фокусирани на Србију, покушавају да се позиционирају као политички блок одавде, у Србији. То је потпуно погрешно, нема никакав утицај, тако ништа не може да се постигне“, истиче Равасијева.

Како Србима објаснити да креирају политику

Она напомиње да је поред лобирања у Вашингтону, важно пронаћи начин како Србима објаснити да могу да учествују у политичким процесима у САД, како их након деценија стагнације анимирати да учествују у политичком животу земље у којој живе, јер су њихове очи и даље, из необјашњивог разлога, упрте у Србију.

Прво су се обратили људима из базе података направљене током Трампове друге председничке кампање, који добијају извештаје, али и уживо прате обраћања људи који ће се бавити лобирањем и другим пословима, који су, по први пут професионалци.

„Радимо разговоре са онима који су укључени у политички живот, како би Србима што ближе представили ко су људи у америчком политичком животу, шта они знају о Србима, онима који овде живе, који су допринели овој земљи, како бисмо се нашли на истој позицији, да они превасходно заступају интересе америчких Срба. То наравно, дугорочно може значити да ће заступати интересе који ће имати утицај и на оно што се дешава директно у Србији“, каже наша саговорница и додаје да је то могуће само кроз мисију САВА-е, да се изаберу и финансирају кандидати за федералне политичке позиције, Конгрес, Сенат или за председничке изборе.

Утицај се плаћа, то је Америка

Поред тога што се никада није озбиљно бавила лобирањем, а никада кроз институцију као што је гласачка алијанса, односно кроз Федералну изборну комисију, српско-америчка заједница нема развијену културу финансијске подршке политичких представника кроз донације, а то је саставни део америчког политичког живота.

Равасијева каже да они који су до сада донирали више неће бити безимени људи који су подржали неку кампању и немају никакав утицај на кандидата кога су одабрали, суштина донације Српско-америчкој гласачкој алијанси је управо у утицају.

© Фото : Спутњику уступила Олгица РавасиОлга Раваси, председница "Српско - америчке гласачке алијансе".
Ко су људи који ће помоћи Србима да утичу на америчку политику /видео/ - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Олга Раваси, председница "Српско - америчке гласачке алијансе".

„Када скупимо све те појединце који дају 10 или 50 или 5 хиљада долара, када све саберемо у једну већу суму, тог тренутка њихови гласови и утицај постају много јачи, прво зато што се ради о већој суми, али суштински зато што иза и испред тих гласача стоји организација која има директну комуникацију са тим кандидатима. Моћи ће са њима директно да разговара о интересима и питањима српско – америчке заједнице, у томе је снага Комитета политичке акције“, објашњава.

На крају разговора за Спутњик она додаје да људи из Србије не могу, нити смеју да помогну својим сународницима у САД. Комитет је стриктно регулисан кроз Федералну изборну комисију, што значи да је било какав утицај или помоћ са стране, страног држављанина, агента или државе, директно мешање у америчке изборе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала