Мас: Прави је тренутак за наставак дијалога Београда и Приштине

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар спољних послова Немачке Хајко Мас
Министар спољних послова Немачке Хајко Мас - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Немачке Хајко Мас изјавио је да је Немачка свесна да је питање Косова тешко питање за Србију али је напоменуо да ће нормализација односа са Приштином имати и економски значај за Србију и њен пут ка ЕУ.

Због тога, нагласио је на конференцији за штампу после разговора са председником Србије Александром Вучићем, Немачка подржава овај процес, ЕУ и Мирослава Лајчака који посредују у дијалогу.

Србија и земље у њеном окружењу имају такав економски потенцијал и богатство културе, и то су ресурси које треба искористити за добробит људи у региону, али и ЕУ, поручио је Мас.

Такође, свака земља, истакао је Мас, одлучује којим темпом ће ићи ка ЕУ и зато нам је важно оно што нам је председник Србије рекао да Србија планира да уради по том питању.

Мас је указао да је оно што је чуо од председника Србије с тим у вези кретање у добром смеру и нагласио да су важни резултати.

Нагласио је да је стекао утисак током разговора у Београду да су српске власти потпуно свесне тога.

Немачка ће, према његовим речима, дати свој допринос за повећање брзине у томе.

„Будите уверени да ћемо бити ваш поуздан партнер“, поручио је Мас.

На питање о томе хоће ли споразум у Бриселу бити испуњен или не, Мас је рекао да је сада прави тренутак за наставак дијалога Београда и Приштине.

„То је била тема мојих састанака и овде и у Приштини, и ово је заправо прави тренутак да се настави разговор о дијалогу и споразуму и да се настави рад на томе. Велику подршку дајемо Лајчаку и његовом раду, јер само тако ћемо имати пуно успеха“, рекао је шеф немачке дипломатије.

Он је додао да је сада важно постићи резултате, а не водити дијалог ради дијалога.

Сада није реч о разговорима, сада нам требају резултати. Свакако ће обе земље посветити и потврдити и развијати све оно што је до сада договорено, јесте да тај конфликт постоји, али не можемо да кренемо преговоре испочетка, сада морамо да испунимо зацртано и обе стране морају дати свој допринос у томе“, истакао је Мас.

 

Он је подсетио да посету Беогарду планира скоро годину дана, али је због пандемије и сталног раста броја новозаражених морала бити померана.

Сада, додаје, повољан је тренутак за посету.

Рекао је да је и тренутак када се може видети колико је Србија успешна у спровођењу вакцинације становништва.

„То се интензивно прати и у ЕУ. Што смо успешнији у вакцинацији биће лакши повратак нормалном животу. Од недавне посете министра Николе Селаковића Берлину били смо у позицији да се дивимо из даљине вашој вакцинацији. У међувремену Немачка и ЕУ смањиле су ту разлику, и сада је сваки пети грађанин вакцинисан“, објаснио је он.

Рекао је да ће ун наредном периоду бити све више вакцина и да је то омогућило ЕУ да испоручи вакцине и Западном Балкану и то 651.000.

„Крајње је време што смо у томе успели. Сматрам да је то прекретница у заједничкој борби против овог вируса“, нагалсио је Мас. 

Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Вучић: Ми и Албанци бићемо највеће нације на Западном Балкану /видео/

Казао је да је иза те испоруке спознаја ЕУ да она може пребродити ову кризу само ако и суседи буду безбедни.

„То важи и превазилажење економских и социјалних псоледица. ЕУ је припремила, с тим у вези, пакет помоћи за регион у висини од 12 милијарди евра. Међутим важно је да та средства буду максимално искоришћења, да постоји повољно окружење за инвестиције, да буду уклоњене све прекрепе, како би ефикасно радили на економском оснаживању како у Србији, тако и ЕУ“, објасио је он.

Указао је да ће после овог састанка свечано отворити амбасаду Немачке у Београду, рекавши да се објекат налази у срцу града.

„Нови објекат је видљив знак да Немачка стратешки инвестира у односе са Србијом. То је више од израза све дубљег пријатељства које се развило претходних година“, истакао је он.

Указао је да је допутовао синоћ у Београд и да је био у прилици да се увери какви су Срби дивни домаћини.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала