Медведев: Односи Русије и САД се вратили у епоху хладног рата, прети трајна нестабилност

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаДмитриј Медведев
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Односи Русије и Сједињених Америчких Држава последњих година су се у суштини вратили у епоху хладног рата, а санкције и конфронтација воде до „трајне нестабилности“ у свету, пише заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев у чланку за РИА „Новости“.
„Последњих година односи Русије и САД заправо су прешли са ривалства на конфронтацију, у суштини су се вратили у епоху хладног рата. Санкциони притисак, претње, конфликтно супротстављање, заштита својих себичних интереса – све то доводи свет у стање трајне нестабилности“, констатује Медведев.

Према његовим речима, „Русија данас, као и СССР у прошлости, увек је била она која сустиже САД по нивоу претњи противнику“.

Такође је подсетио на Кубанску ракетну кризу из 1962. године, када је Совјетски Савез, као одговор Америци, распоредио стратешко офанзивно наоружање на Куби. САД су у тим условима прешле на даљу конфронтацију, подсећа Медведев.

Он сматра да су се у тој кризи истакла два момента.

Дугорочни одговор није само појављивање ракета код обала САД. Пре свега, то је била демонстрација и, што је још важније, освешћивање у западним земљама инфраструктурних могућности наше државе да у кратком року распореди војне базе у било ком делу света“, констатује заменик председника Савета безбедности.

Други такав аспект било је то што су „ситуацију, која је била на корак од рата“, спасили лидери две супер силе, који су сачували трезвеност да процене ситуацију, који су препознали и прихватили „мудрост“ компромиса и због тога су били спремни на уступке, прецизира Медведев.

Такође истиче да су у одређеном моменту лидери разговарали директно, у неком нису, „али у сваком случају између СССР и САД је постојао равноправан дијалог, који није вођен језиком претњи и ултиматума“.

Медведев саветује Сједињеним Америчким Државама да користе директну комуникацију са Русијом не само као телефон којим могу ступити у контакт, него и као могућност за отворени дијалог.

„Шта може помоћи да се реше проблеми када је ситуација крајње напета? Директна комуникација. То није само телефон којим могу ступити у контакт, него и могућност да се разговара отворено и, што је важније, да се саслуша саговорник. И да се схвате његова логика и аргументи“, пише Медведев.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала