Наваљни прекида штрајк глађу

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаАлексеј Наваљни на суђењу у Москви
Алексеј Наваљни на суђењу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Руски блогер и опозиционар, који служи затворску казну у Владимирској области, објавио је да прекида штрајк глађу.
„Не повлачим захтев да ми омогуће посету неопходног лекара – губим осећај у деловима руку и ногу, и желим да знам шта је то и како да се лечи, али узимајући у обзир напредак и све околности прекидам штрајк глађу. По правилу, то ће исто потрајати 24 дана и кажу да је чак теже“, наводи се на налогу Наваљног на Инстаграму.

Прецизира се да га је двапут прегледао конзилијум цивилних лекара, а поред тога врше му прегледе и анализе, а такође дају резултате и закључке.

Коментаришући здравствено стање Наваљног, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је блогеру пружена медицинска помоћ.

„На интернету се појављују снимци на којима се види у каквим условима он живи. То можете видети и сами. Можете видети њега, његову ћелију, све то видите. Нема потребе да се измишља нешто што не постоји“, рекла је Захарова у интервјуу за телевизију РТ на немачком.

Притом, она је истакла да је цела та „непривлачна прича која је одиграна на територији Немачке у вези са његовим наводним тровањем – веома озбиљна ствар“.

„И нанела је заиста велику штету билатералним односима. Радило се о оптужбама против наше земље за наводно коришћење хемијског оружја. Штавише, тих дана сам чула много изјава западних представника о томе да је актуелно здравствено стање Алексеја Наваљног наводно повезано са тим што је тада наводно отрован хемијским оружјем. Знате да смо Немачкој послали око четири званична захтева и три писма преко наших безбедносних органа? И нисмо добили ниједан разуман одговор. Главно што смо желели је да нам пруже податке о томе чиме је он, са њиховог становишта, био отрован, шта је у његовим анализама“, поручила је Захарова.

Наваљни, који служи казну у затвору у Владимирској области, објавио је штрајк глађу 31. марта са захтевом „да се испоштује закон и да се омогући посета изабраног лекара“. Како је навео, његово здравствено стање се погоршало. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала