Не звучи баш убедљиво: Чешка посланица захтева доказе о умешаности Русије у експлозије

© AFP 2023 / DOMINIQUE FAGETЗаставе Чешке и ЕУ
Заставе Чешке и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Чешке специјалне службе би што пре требало да представе некакве доказе наводне умешаности Москве у експлозије које су се 2014. догодиле у складиштима муниција у супротном цела ова прича о оптужбама не изгледа превише уверљиво, изјавила је пољска посланица у Европском парламента Катержина Конечна.
„Речи је било, колико сам разумела, да није било директних доказа да су ти агенти тамо били. Такође, није било пронађено ни експлозива. Испада да ми знамо ко је то учинио, али не знамо да ли су они били тамо, немамо доказе да је било искоришћено било какво оружје. Не делује превише убедљиво. Морамо под хитно да добијемо доказе“, рекла је она.

Чешка политичарка је такође рекла и да би Праг и Москва требало да обуставе непријатељску реторику и започну нове контакте како би се цела ситуација стабилизовала.

Шта се догодило на релацији Праг-Москва

Подсетимо, премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године.

Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата. Такође, полиција Чешке објавила је потерницу за држављанима Русије Александром Петровом и Русланом Бошировом које Лондон оптужује да су одговорни за тровање бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије.

Следећег дана објављене су реципрочне мере Русије. Амбасадор Чешке у Москви Витеслав Пивоњка позван у Министарство спољних послова Русије, где је обавештен да је 20 запослених у чешкој амбасади проглашено за персоне нон грата и да они морају да напусте Русију у року од 24 сата.

Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности руских обавештајних служби у експлозију у Врбјетици апсурдне, неосноване и измишљене.

Прочитиајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала