Нове вирусе Русија неће дочекати неспремна

© Фото : Правительство Буэнос-Айреса / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против ковида "Спутњик Ве"
Руска вакцина против ковида Спутњик Ве  - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Задатак успостављања штита санитарне и биолошке безбедности у Русији од изузетног је значаја и у том раду треба искористити искуства борбе против ковида 19, оцењују руски експерти.

Русија би до 2030. године требало да изгради поуздани штит у сфери санитарне и биолошке безбедности, задатак је који је у недавном обраћању Федералној скупштини поставио руски председник Владимир Путин. У случају појаве неке инфекције сличне вирусу корона Русија би, према речима руског председника, требало да буде спремна да у року од четири дана направи тест за ту болест.

У стварању санитарног штита важан корак — тестови

Заменик директора за истраживања у Централном истраживачком институту за епидемиологију Роспотребнадзор Александар Горелов верује да је могуће развити тест систем за откривање нове инфекције за четири дана.

«У оквиру усавршавања система Роспотребнадзора један од задатака је управо брзо реаговање на одговарајуће изазове, брзо стварање вакцина и прављење тест система за четири дана. А то је реално», рекао је Горелов.

Директор Института за економска питања у здравству на Вишој школи економије Лариса Попович се слаже да је постављени циљ брзе израде тестова реално остварљив.

„Ово је сасвим реално ако постоје технологије дубоке секвенце, а оне се сада активно развијају у Русији. Ако се брзо формира генетски профил новог патогена могу се формирати молекуларне структуре које су способне да се вежу са најважнијим елементима генетског профила и, наравно, идентификују патоген у узорцима. Ова технологија је сада на самом врху научног развоја и добро се уклапа у стратегија о којима се говорило као о правцу науке и здравствене заштите“, истакла је она.

Њено мишљење дели академик Руске академије наука и шеф одељења за клиничку имунологију и алергологију на Универзитету „Сеченов“ Александар Караулов, који наводи да када је реч о стварању система за тестирања новог потенцијалног вируса за само четири дана, потребно је да се вирус идентификује на време и да се дешифрује геном. Поред тога, он каже да је неопходно прикупити биолошке узорке из региона Русије, како би се изоловао нови сој вируса.

„Ако постоји узорак, онда су четири дана врло реалан период. Истовремено, неопходно је да се читав систем обнови на државном нивоу. Имамо све спремно, а наша санитарна и епидемиолошка служба је основа штита у сфери биолошке безбедности“, појаснио је Караулов.

Према писању руског издања “Фармвестник”, руска федерална служба Роспотребнадзор разрадила је стратегију “Санитарни штит земље – безбедност за здравље”, која садржи четири пројекта: увођење нових технологија и вештачког интелекта у мониторинг нових претњи, увођење нових образовних програма у сyстем здравствене заштите, развој националне лабораторије за дијагностику и убрзано увођење масовног тестирања и вакцинације.

Искористити искуство борбе против коронавируса

Лариса Попович сматра да је важно што је Путин најавио и значајна улагања у санитарну безбедност и науку која ће износити чак и више од трилион рубаља (око 11 милијарди евра).

„У принципу чини ми се да је читаво председниково обраћање у много чему прожето иновативним односом према систему друштвеног живота становништва. Генерално, ово је нови квалитет живота, а „нови“ је овде кључна реч. И обнављање приступа здравственом систему, и система социјалне и епидемиолошке контроле, као и развој научних истраживања у најразличитијим областима. Све ово је врло важно. Сматрам да надлежна министарства предложила све елементе о којима се говорило у обраћању“, објаснила је она за Спутњик.

Попович наглашава да је борба против пандемије коронавируса донела значајна искуства која се у будућности могу искористити.

„Пандемија је истакла само неке зоне у којима је била недовољно развијена индустрија и медицинске услуге, као и државне службе за подршку становништва. А то значи да је пандемија била само тест систем социјалне структуре државе. И није важно да ли ће она ослабити или да ли ће се појавити нова, већ је главна ствар да су идентификоване слабе тачке. Односно, бићемо боље припремљени за све спољне изазове“, рекла је она.

По мишљењу академика Караулова, неопходно је искористити искуство борбе против ковида-19, организовати координирани рад институција и развити руску платформу за анализу генома изазивача инфекција.

„Већина научника који праве вакцине су повезани са Руском академијом наука, Министарством образовања и науке Русије, Федералном медицинском и биолошком агенцијом (ФМБА) и Роспотребнадзором. Све колеге су се мобилисале, координирале и добили смо резултат. Као резултат тога, Русија је земља са врло ниском стопом смртности од коронавируса“, закључио је Караулов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала