Новина у закону: Кад воз у Србији касни путник може да тражи повраћај новца

CC0 / Pixabay / Воз
Воз - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Предлогом закона о изменама и допунама Закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају предвиђено је да када воз касни дуже од сат времена, путник може да прекине путовање и тражи да му се врати новац који је дао за возну карту.

Ако одлучи да ипак настави путовање, путник може да тражи део новца — и то 25 одсто ако воз касни између 60 и 119 минута, односно 50 одсто у случају кашњења дужег од два сата.

Овај законски предлог је ушао у скупштинску процедуру, а министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је за портал „Бизнис“ изјавио да су железничари добили прелазни период од две године да ову законску одредбу и примене.

„Како је у току велики број инфраструктурних радова на српским пругама, што је тренутно значајна препрека редовности и поузданости услуге, дат је прелазни период да се услуге прилагоде и превозници финансијски стабилизују своје пословање“, рекао је Момировић.

Новим решењима ће се, према објашњењу министра, достићи европски ниво права путника у железничком саобраћају, што је један од циљева доношења закона, док је други мотивација превозника да подигну квалитет услуга и унапреде поузданост железничког путничког саобраћаја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала