Помен радницима РТС-а убијеним у НАТО бомбардовању

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпомен-обележје страдалим радницима РТС-а
Спомен-обележје страдалим радницима РТС-а  - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Код споменика „Зашто“ у београдском парку Ташмајдан ноћас у два сата и шест минута одржан је помен за 16 радника РТС-а који су погинули у ноћи између 22. и 23. априла 1999. године, када је НАТО бомбардовао зграду те медијске куће.

У име породица настрадалих радника, Мирослав Медић, брат убијеног Синише Медића, рекао је да погинули радници РТС-а нису добили прилику да живе, да оснују своје породице, да уживају у пензији.

„И даље постављамо питања зашто су на свиреп начин убијени, зашто су жртвовани, зашто нико од челника НАТО није одговарао за овај злочин. Исто тако, питамо зашто нико у тадашњој власти није учинио ништа да се трагедија спречи, зашто они чија је то обавеза била нису учинили ништа да заштите људе, иако је било најава да је телевизија могућа мета“, рекао је Медић.

Вршилац дужности директора Телевизије Србије Илија Церовић рекао је да је споменик „Зашто“ опомена да се то више никада не понови.

„Овај споменик, иако неми сведок на тај догађај, свих ових година је и питање уклесано на њему ‘Зашто’ су морали да погину. Ми знамо ко их је убио, али не знамо ко их је осудио. Ништа нисмо урадили да то спречимо и то је мрља на нашем образу“, рекао је Церовић.

У нападу су погинули: Јелица Мунитлак, шминкер, Ксенија Банковић, видео-миксер, Дарко Стоименовски, техничар у размени, Небојша Стојановић, техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић, радник обезбеђења, Драган Тасић, електричар, Александар Делетић, камерман, Славиша Стевановић, техничар, Синиша Медић, дизајнер програма, Иван Стукало, техничар, Дејан Марковић, радник обезбеђења, Милан Јоксимовић, радник обезбеђења, Бранислав Јовановић, техничар у мастеру, Слободан Јонтић, монтер, Милован Јанковић, прецизни механичар, и Томислав Митровић, режисер програма.

Поред породица, колега и пријатеља погинулих, комеморацији „Сећање на недужне“ присуствовали су и представници новинарских удружења, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Спутњик је 2019. покренуо велики медијски пројекат о бомбардовању ’99, чији је резултат серијал од 20 кратких документарних филмова којима обележавамо и ову годишњицу.

Новинар Јевгениј Баранов, који је у време агресије НАТО-а на Југославију био дописник руске телевизије, присећа се ноћи у којој се догодило бомбардовање зграде РТС-а, 23. априла у два сата и шест минута.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала