Русија о новој америчкој тактици: Као да вас Кубанска криза ништа није научила

© wikipedia/ U.S. NavyСовјетска подморница Б59 недалеко од обала Кубе
Совјетска подморница Б59 недалеко од обала Кубе  - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев открио је нову тактику администрације Сједињених Америчких Држава, констатујући да су САД склизнуле у нестабилну спољну политику, што се манифестује у реторици америчког председника.
„Нова тактика америчке администрације – једном руком указују на потребу вођења дијалога, а другом повећавају притисак“, пише Медведев у чланку за РИА „Новости“.

Он истиче да би Сједињене Америчке Државе требало да постану свесне цене својих „фаталних одлука“.

„И шта може помоћи у решавању проблема када је ситуација крајње напета? Као прво, схватање цене 'фаталне одлуке'. Ако штета од победе буде толико велика да доведе у питање даље постојање победника, онда то није победа“, констатује заменик председника Савета безбедности.

Медведев сматра да су САД склизнуле у нестабилну спољну политику, што се манифестује у реторици председника Џоа Бајдена.

Руски званичник истиче да након решавања Кубанске кризе, током читавог 20. века није било ситуација када су две земље биле тако близу рата, јер су тада обе земље научиле лекцију о томе да је сарадња у решавању међународних проблема боља од конфронтације“.

„Али данас је ситуација нешто другачија – САД су склизнуле у нестабилну спољну политику. То се манифестовало у одустајању од нуклеарног споразума са Ираном и изласку из Споразума о отвореном небу и низу других споразума. А тренутно – и у реторици новог председника. Нова стратешка реалност – нестабилност спољнополитичког правца Вашингтона у великој мери је изазвана како унутрашњим разлозима, тако и одређеним падом ауторитета САД као лидера западног света“, истиче Медведев.

Нова америчка администрација, оживљавајући свој положај светског владара и заштитника колективног Запада, нема снаге да призна да неко у свету може имати инфраструктурне могућности и војно-политички потенцијал који је упоредив са њиховим, на пример, Кина или Русија, констатује Медведев.

Према његовом мишљењу, САД су доживљавале СССР као равноправног ривала, на кога се, без сумње, мора рачунати.

„То је било условљено војно-политичким паритетом земаља, ради чијег је очувања и формиран систем међународних организација. И постојањем два војна блока – земаља НАТО-а и земаља Варшавског пакта. Али после распада СССР-а паритет је нестао на неко време“, прецизира заменик председника Савета безбедности.

Како констатује, САД су се једноставно одвикле од равноправног дијалога, живећи деценију и по у систему координата када ниједна друга земља на свету није имала не само моћ која се може упоредити са њиховом, него није чак ни имала хипотетичко право да располаже таквом снагом.

Медведев је такође казао и да изјаве које долазе из САД о томе да ће Русија „платити цену“ воде директно у ћорсокак.

„Реторика чији је смисао у простим речима 'Русија ће платити цену', иако звучи веома амерички, води директно у ћорсокак. Из тог тунела нема изласка. Та мантра неће никога просветлити“, сматра Медведев.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала