Сто пута јача него на Сунцу: Огромна експлозија забележена на звезди близу нашег Сунчевог система

CC BY 2.0 / Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center / Звездана бакља снимљена на Сунцу
Звездана бакља снимљена на Сунцу - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите нас
Огромна звездана бакља, експлозија у звезданој атмосфери, забележена је на Проксими Кентаури, звезди која се налази у близини нашег Сунчевог система.

Звездана бакља на Проксими Кентаури, коју су забележили научници, била је 100 пута снажнија него иједна виђена на Сунцу, објављено је у научном раду у научном часопису „Астрофизички журнал“.

Проксима Кентаури је црвени патуљак, најмања, најтамнија и најчешћа врста звезда главног низа у галаксији и удаљена је приближно 4,25 светлосних година од Земље.

Она има тек осмину масе нашег Сунца и око ње круже две егзопланете. Једна од тих планета, Проксима Кентаури б, сматра се сличном Земљи и налази се у зони у којој је могућ живот.

Овај несвакидашњи свемирски догађај забележен је уз помоћ девет земаљских и орбиталних телескопа, међу којима је и Хабл.

​Они су детаљно снимали Проксиму Кентаури укупно 40 сати током више месеци 2019. године. Научници су првог маја 2019. године снимили мега-бакљу, која се појавила на само седам секунди и била је видљива углавном у ултраљубичастом спектру, преноси „Лајвсајенс“.

„Звезда је током експлозије постала 14.000 пута сјајнија него иначе, када се посматра у ултраљубичастом спектру и то је трајало неколико секунди“, каже Мередит Мекгрегор, вођа студије, астрофизичарка са Универзитета Колорадо Болдер.

Снага ове звездане бакље и тип радијације коју је емитовала могла би да промени све што смо знали о црвеним патуљцима и могућности за развој живота на планетама које круже око њих.

Ова бакља на Проксими Кентаури била је екстремно снажна у поређењу са онима на Сунцу, али је емитовала и различите врсте радијације, посебно велики талас ултраљубичастих зрака и радио таласе, познате као „милиметарска радијација“.

CC BY 4.0 / Wikipedia/ESO/M. Kornmesser/Cropped photo / Уметнички приказ звезданог система Проксима Кентаури
Сто пута јача него на Сунцу: Огромна експлозија забележена на звезди близу нашег Сунчевог система - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Уметнички приказ звезданог система Проксима Кентаури

Мекгрегор додаје да је то први случај да је забележено емитовање милиметарских таласа приликом звездане бакље

Ова студија сугерише да су звездане бакље црвених патуљака далеко опасније него што се очекивало и да би могле да смање могућност развоја живота на планетама око њих.

Тип радијације забележен приликом ове бакље са Проксиме Кентаури могао би да доведе до тога да живи свет на блиској планети тешко опстане, као и до нестанка атмосфере на планетама у близини, наводе истраживачи. Међутим, ипак сматрају да живот није немогућ на тим планетама.

„Уколико постоји живот на планетама близу Проксиме Кентаури, он би морао да буде много другачији него на Земљи. Људима би на тој планети било веома тешко“, наводи Мекгрегор.

Претпоставља се да се такве звездане бакље догађају и на другим црвеним патуљцима, смањујући тако могућност за развој живота на планетама око њих. Такође, црвени патуљци много чешће него Сунце „испаљују“ бакље, бар једном дневно, ако не и више пута, наводе научници.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала