Велики број незапослених остаје без новчане помоћи од 60 евра

CC BY 2.0 / Flickr / Marco Verch / Празан новчаник
Празан новчаник - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Једнократну новчану помоћ од 60 евра, која у оквиру пакета Владе Србије припада незапосленима, неће примити велики број незапослених који се не воде на евиденцији Завода за запошљавање.

Реч је особама које су биле ангажоване на привремено-повременим пословима, од месец, два и три месеца, и које по завршеном ангажовању морају да чекају шест месеци да би се поново пријавили на Завод.

Дакле, иако су тренутно незапослени, они не могу да се пријаве за помоћ. Међу онима који су оштећени има и оних који су пропустили да се уредно јаве одређеног датума, па су такође "кажњени" шест месеци и на Завод могу да се пријаве тек после тог периода.

"Тешко је проценити колико је таквих особа, али мислим да је то од 15 до 20 процената. И ако је то категорија којој је ова једнократна помоћ најпотребнија, због папирологије ће остати без ње. Пошто ми се пожалило много људи, отишао сам до Завода за запошљавање у Јагодини, који покрива Поморавски округ. Рекли су ми да поступају по закону и да новац могу да добију само они који су на евиденцији у прописаном року", каже Томислав Танић, графички инжењер у пензији из Ћуприје, оснивач НВО "Савез грађана Србије", а сада њен члан. 

Српски динари - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Незапосленима и до 200 евра од државе: Детаљи око помоћи грађанима Србије

Он моли све надлежне институције, поготово Владу Републике Србије, да се реши овај технички проблем.

"Уз добру вољу решење је веома једноставно. Само треба дозволити незапосленима који чекају да прође шест месеци да се пријаве пре истицања тог рока и мало пролонгирати период у коме они могу да се пријаве, како би им се дала шанса да и они остваре право на ову помоћ", саветује Танић, некадашњи председник Уније мањинских акционара Србије, који је штитио права неколико милиона људи, али и имовину Републике Србије и био сарадник Савета за борбу против корупције, пишу "Новости".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала