Главни јунаци дистопије смо – ми!

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пратите нас
Да ли су дистопијски филмови и серије које данас гледамо и који су све популарнији, захваљујући пре свега интернету, стриминг платформама и кабловским телевизијама, нешто што више не посматрамо као далеку будућност, или уметничку фикцију која иде далеко испред свог времена, него као стварност у којој већ живимо.

Да ли је управо свест о томе да смо све ближе животу у стварној дистопији, а не само у уметничкој машти, допринела експанзији овог жанра у протеклих неколико година? Одговоре на ова питања у емисији „Орбита културе“ тражимо у разговору с писцем и преводиоцем Гораном Скробоњом и филмским критичарима Ђорђем Бајићем и Мирољубом Стојановићем.

Орбита културе: Горан Скробоња, Ђорђе Бајић, Мирољуб Стојановић, Петар Поповић, Невена Ловринчевић, Ивана Ивковић, Марина Марковић и Владица Чулић

Уз које се песме некада марширало против рата у Вијетнаму, против атентата на Патриса Лумумбу у Београду, за разна, полна и друга права, шта је Гагарин слушао пре него што је полетео у свемир, ко су хероји поп културе и коме је посвећена књига „Трагови у бескрају“ за „Орбиту културе“ открива њен аутор, публициста и новинар Пеца Поповић.

Како се појам савршеног родитеља уселио у нашу свест и због чега је тежња ка непогрешивом родитељству, заправо, најопаснија замка у коју можемо увући и себе и сопствену децу? О изазовима савременог родитељства, свим заблудама садашње генерације очева и мајки и исправним путевима у одгајању деце разговарамо са психологом Невеном Ловринчевић, ауторком књиге „Зашто не треба да будете савршен родитељ“.

Зашто све предрасуде нестају за кафанским столом откривају нам визуелне уметнице Ивана Ивковић, Марина Марковић и Владица Чулић, чији је видео рад „Штимунг“ изложен на платформи „На други поглед“ Аустријског културног форума.

Емисију „Орбита културе“ можете слушати у суботу, од 10.00 до 12.00 сати, на таласима радија Студио Б или онлајн.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала