Јерменски премијер поздравио Бајденову изјаву о геноциду: „Ово је велики дан“

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан поздравио је изјаву америчког председника Џоа Бајдена којом признаје да је над Јерменима у Првом светском рату почињен геноцид.

„Ово је велики дан за све Јермене. Након резолуција усвојених у америчком Конгресу 2019. године, председник Бајден одао је почаст сећању на жртве јерменског геноцида. САД су још једном показале своју непоколебљиву посвећеност заштити људских права и универзалних вредности“, написао је Пашињан на Твитеру.

„Данас одајемо почаст за милион и по мученика, жртава криминалне политике Османског царства током Првог светског рата. Идеологије које су довеле до геноцида над Јерменима и данас су живе, што показују злодела почињена над Јерменима из Арцаха током недавног рата“, претходно је твитовао јерменски премијер. 

Амерички председник Џо Бајден изјавио је данас да су отоманске турске снаге починиле геноцид над Јерменима 1915. године. Бајден је тако постао први амерички председник после 40 година који је званично признао геноцид над Јерменима, упркос противљењу Турске.

У саопштењу које је објавила Бела кућа, наводи се да је „милион и по Јермена депортовано, масакрирано и отерано у смрт у кампањи истребљења“.

Након Бајденове изјаве огласила се и Турска

„Речи не могу променити или преписати историју. Немамо шта да учимо о сопственој прошлости од било кога. Политички опортунизам је највећа издаја мира и правде. У потпуности одбацујемо ову изјаву засновану искључиво на популизму“, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу неколико минута након Бајденове изјаве.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала