Кина гради највећу 5Г мрежу на свету: Јача технолошка сила којој не треба – нико

CC0 / / 5 Ге мрежа – илустрација
5 Ге мрежа – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пратите нас
Кина је почела да гради највећу светску 5Г мобилну мрежу. За развијање и примену те технологије Кини није потребан нико, јер је њено тржиште толико да функционише као „затворен систем“. Унапређивање 5Г мреже у Кини ојачаће технолошки и геополитички имиџ те земље и учиниће кинеске технолошке фирме конкурентнијим у државама у којима смеју да послују.

Кинеско Министарство индустрије и информационе технологије саопштило је у понедељак да је Кина почела да гради највећу светску 5Г мобилну мрежу. Према наводима Министарства, та земља је изградила укупно 792.000 5Г базних станица до краја фебруара ове године, а број мобилних терминала повезаних на мрежу достигао је 260 милиона.

Министарство је, такође, проценило да ће испоруке 5Г мобилних телефона у Кини чинити 80 процената укупних пошиљки у другој половини ове године.

Кина гради највећу 5Г мрежу

Уредник интернет портала РТС-а Зоран Станојевић за Спутњик каже да то што ће Кина да изгради највећу 5Г мрежу на свету није драматична вест, због тога што је она највећи произвођач те технологије на свету и зато што има највећу територију, а нема отпор грађана против 5Г мреже.

„Они имају чисту ситуацију да то направе, питање је само шта ће с њом да раде. Произвођачи могу да се баве само својим тржиштем, не морају да извозе ништа. Не зависе ни од каквих санкција против 5Г технологије и могу да је развијају несметано. Кинеске фирме имају тако велико тржиште да њима излазак на светско тржиште није једина шанса. Довољни су само ’Шаоми‘, ’Хуавеи‘ и ’ЗТЕ‘, а када зараде у свету то је још супер“, предочава Станојевић.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinКинески произвођачи могу да послују само на свом тржишту – не морају да извозе
Кина гради највећу 5Г мрежу на свету: Јача технолошка сила којој не треба – нико - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Кинески произвођачи могу да послују само на свом тржишту – не морају да извозе

Директор за производе и развој портала Б92 Иван Јелић потврђује да је Кина „затворен систем“ када је у питању тржиште телекомуникација и оцењује да због тога развијање највеће светске 5Г мреже у Кини неће имати велики утицај на глобално тржиште телекомуникација.

„Кина има контролу над интернетом и својим телекомуникационим мрежама какву нећете видети нигде другде у свету. Добро знамо да већина сервиса које ми иначе користимо тамо нису доступни. Тај кинески ’фајервол‘ је такође један озбиљан и велики пројекат. С друге стране, они већ имају велики број корисника, врло велики узорак на ком могу да тестирају своју технологију и стекну ту врсту искуства и знања који могу да им послуже касније када исто то буду примењивали у другим државама у којима могу да примене и продају своју технологију, пошто знамо да ту постоје проблеми за кинеске компаније, како са САД, тако и са њиховим савезницима“, подсећа Јелић.

Ипак, Станојевић подвлачи да је увођење било каквих санкција везаних за 5Г мрежу Кини – узалудно.

„Ако их сада блокирају и кажу: ’Нећемо да узимамо вашу опрему‘, они ће да кажу: ’Никакав проблем. Развићемо у Кини толико јак систем да нећете моћи да нас стигнете. Док се будете бавили законима и недоумицама, ми ћемо да одемо 10 година испред вас‘. Онда ће свет рећи: ’Па, шта сад да радимо? Морамо да применимо кинеско искуство. Не можемо своје, још више ћемо да успоримо‘“, напомиње Станојевић.

Јелић указује и на то да ће развијање највеће 5Г мреже свакако додатно допринети и геополитичком имиџу Кине.

„Кина је већ направила озбиљне помаке у односу на оно што смо ми мислили о њој пре 20, 30 година. У том смислу, ’Хуавеи‘ поседује лепу количину патената за 5Г мреже. Они су од индустрије која је копирала и јефтино производила ствари које су измишљале компаније из других држава постали неко ко иновира“, истиче Јелић.

5Г за три године

Према Јелићевим прогнозама, 5Г мрежа би требало да заузме место 4Г мреже у наредне две до три године.

„То ће вероватно бити скуп услуга које су сличне садашњем 4Г-у. Постоји део услуга које су део 5Г-а, које доносе озбиљна побољшања, али оне ће вероватно бити слабије заступљене. Вероватно ће у почетку бити заступљеније у урбаним центрима, тамо где та инфраструктура може да се инсталира и користи на релативно приступачан начин, док ће у руралним крајевима 5Г бити мање-више исто или слично ономе што је 4Г“, предочава Јелић.

Кинеска брзина мобилне мреже заузима четврто место међу 139 земаља и региона, рекли су из кинеског Министарства, позивајући се на податке Међународне агенције за мерење брзине. Кина током 2021. године намерава да изгради још више од 600.000 5Г базних станица.


Сазнајте: Да ли 5Г мрежа представља – светлу будућност или брзу пропаст

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала