Крупан по достојанству и знању, Шобајић нам је оставио велика платна као дар, али и као опомену

Пратите нас
Иако не тако крупан физички, Милош је био крупан по својој упорности, по свом достојанству, по својој машти, знању. Отишао је у тренутку када је маштао да отвори свој музеј у Београду. Данас његова велика платна остају као велики дар српском народу и велика опомена, каже за Спутњик издавач Шобајићевих књига Мањо Вукотић.

За овог дугогодишњег новинара и уредника, Шобајићевог издавача и пријатеља наслов последње књиге „Мојих девет живота“, уједно је и — предсказање.

„Страстан, маштовит, победник, Милош Шобајић имао је више од девет живота. То је човек који је живео у хаосу Истанбула, који се у детињству напајао никшићким навикама, који је у Паризу живео са светским џет-сетом али истовремено ишао путем славе цртајући у атељеу у којем је некада радио и сам Пикасо“.

Вукотић подсећа да је Шобајић био човек огромне енергије, широке интелигенције, а истовремено нежан као дете.

„Имао је широк замах на својим сликама и скулптурама, а мирне покрете у разговору, договору, пићу. Он је припадао кругу наших сликара у Паризу у коме су била велика имена попут Љубе Поповића, Владе Величковића, Дада Ђурића… Али он је имао велики радијус кретања, био је добро дошао свуда — у Америци, Швајцарској, Немачкој где су у највећим музејима изложена његова дела, а на многим трговима у Европи налазе се и његови споменици. Реч је о човеку који је искорачио, постао светски човек, уметник, а није побегао од своје Србије, своје Црне Горе, од своје Југославије, напротив — са поносом је то носио са собом, за разлику од других“, истиче Мањо Вукотић и додаје:

„Више од свега волео је Београд. Где год се налазио, као прави, а не лажни патриота, борио се за нас. Када Србији није био дозвољено да се представи на бијеналу у Венецији, иако ми тамо имамо свој павиљон, он је отишао и изборио се за наше место у светској уметности“. 

Подсетимо, познати српски и европски сликар Милош Шобајић преминуо је у 76. години од последица ковида 19 у болници „Драгиша Мишовић“ у Београду.

Милош Шобајић је био гост Марине Рајевић у емисији „Док анђели спавају“. Шта је говорио о свом животном путу и уметности, али и посебним осећањима које гаји према Косову и Метохију погледајте у видеу:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала