Лукашенко о плану завереника: Три сценарија за моје убиство, милиони долара, снајпериста...

© Фото : President of the Republic of BelarusПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко выступает на Шестом Всебелорусском народном собрании
Президент Белоруссии Александр Лукашенко выступает на Шестом Всебелорусском народном собрании - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко открио је да су лица која су планирала државни преврат у земљи разматрала неколико сценарија за његово убиство - на паради поводом Дана победе 9. маја, напад на колону возила и резиденцију изван града.
Завереници су разрадили неколико сценарија. Првобитно с планирали ликвидацију председника на паради 9. маја. Ипак, тешко је замислити да се тако нешто реализује у Белорусији, па су одустали од првобитне идеје. Затим су разматрали напад на колону возила. Како би то реализовали купили су и пребацили у Белорусију минобацаче ...Ипак, ни тај сценарио им не би пошао за руком: из безбедносних разлога аутомобили у председничкој колони се крећу великом брзином и вероватноћа да буду погођени је веома мала“, рекао је Лукашенко, преноси агенција Белта.

Према трећем сценарију, наоружани нападачи требало је да нападну његову резиденцију изван града, при чему је, како је навео, за „уништење резиденције и председника издвојено 10 милиона долара а за снајперисту - милион“.

„То нам је познато одавно. Мислите ли да смо ову операцију са Москвом спровели наврат-нанос? Пратили смо их, требало је да дођу у Минск и да спроведу операцију. Али, чим се појавио тај филм (‘Манкурти’, о томе како су стране службе намеравале да направе мрежу у Белорусији) они су уши начуљили: ‘Не, у Минск не идемо. Куда ћемо? У Москву’. Контролисали смо сваки њихов корак“, навео је белоруски председник.

Он је рекао и да је међу учесницима завере био и сарадник белоруске специјалне службе, који је имао улогу „генерала који се продао“.

„То је био наш агент. Браво. Хвала му, он нам је много помогао, није се уплашио. Они су преко њега хтели да дигну војску“, рекао је Лукашенко.

Такође, учесници завере су планирали да уз помоћ војске блокирају Минск, са свим наоружаним снагама које се у њему налазе - МУП, војска, КГБ, и да су успели у намери да изазову сукоб између њих то довело до грађанског рата у Белорусији, каквог ни у једној земљи није било, навео је председник.

Намера им је била и да немогуће рад електро-енергетског система у земљи.

 

Подсетимо, Лукашенко је 17. априла саопштио да су опозиционар Григориј Костусев, политиколог Александар Федута и адвокат Јуриј Зенкович планирали атентат на њега и његове синове.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Захарова: Тешко је замислити да специјалне службе САД нису знале за заверу против Лукашенка

За организацију покушаја атентата оптужио је америчке обавештајне службе и америчко руководство. Према речима директора КГБ Белорусије Ивана Тертела, преврат је био планиран за јун или јул ове године.  

Касније је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) известила да су у Русији, у заједничкој специјалној операцији ФСБ-а и КГБ Белорусије, пресечене илегалне активности Јурија Зенковича, који има двојно америчко и белоруско држављанство, и држављанина Белорусије Александра Федуте. Према наводима ФСБ-а, они су планирали војни преврат у Белорусији према разрађеном сценарију обојених револуција уз учешће локалних и украјинских националиста, као и физичку елиминацију белоруског председника.

С тим у вези, начелник истражног одељења КГБ-а Белорусије Константин Бичек саопштио је пре неколико дана да је Зенкович у потпуности признао кривицу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала